Restaurang Kometen

Redaktion 14:26 14 May 2012

Definitionen av en restaurang är, enligt Wikipedia – the source of all knowledge, en lokal där mat serveras mot betalning och kan ätas på plats. Lite förenklat är det utifrån de kriterierna vi gör våra bedömningar. Personalen och deras bemötande och deras kunskap är naturligtvis även något som tas hänsyn till. Och lokalen kan till exempel vara ljus och luftig, maten lagad sous vide med tillbehör som rök, mossa och lavar, arrangerat av en kock som är lika mycket miniatyrlandskapsarkitekt. Det skulle också kunna vara så att lokalen har sett likadan ut de senaste 35 åren och att fokus ligger på att göra det man kan och strunta i att ängsligt kika över axeln på vad andra sysslar med för tillfället. Men när allt kommer omkring är det maten som är viktigast. Och det är precis de här faktorerna som gör att Kometen fortfarande sparkar de flesta andra restauranger i Göteborg i arslet. 

 Kometen är ett ställe att komma tillbaka till. Här är ytliga attribut av marginell karaktär. Aftonklänningen och fleecetröjan är bara kläder, och stor mjölk är en lika välkommen beställning som en Barolo från 2007. Alla rätter på menyn känns igen, som gamla goda vänner du inte sett på länge. De väl tilltagna portionerna rättfärdigar de relativt branta priserna du får betala för den kulturgärning ett besök på Kometen innebär. Alla dagar i veckan.

 Klassiskt skolad personal ser till att du får ut maximalt av besöket. Inga olater, ingen attityd, ingen stress. Du får tid på dig att ta in besöket i den lugna och avslappnade atmosfären. Medelåldern är kanske över medel, men i en atmosfär där tiden stannar av en stund är ålder bara en siffra.

Allt som finns att säga om Kometen har redan sagts. Hur österrikaren Hans Breitneder, i ett infall, öppnade den 1934 och hur Solvig Magnusson jobbade på restaurangen från 1938 och drev den från 1962, då Breitneder gick ur tiden, fram till sin egen bortgång 2008. Att Leif Mannerström och bröderna Ulf och Christer Johansson tog över etablissemanget 2009 och fortsätter att ytterligare förädla Kometens arv och historia. Boka bord, njut av besöket och säg till era barn att berätta för sina barn att ni skrivit historia på ett av Göteborgs bästa och mest klassiska etablissemang. 

 

Öppettider: 
mån–fre 11.30–22.30, lör 12–23, sön 13–21.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.