Koka

Redaktion 13:06 30 Jun 2014

Att äta på Koka är en resa rakt in i matens finrum. Det är både en auditiv och visuell upplevelse med sina dämpade läderbord och graninredning. 

Men vi tar det från början. Sommaren hägrar och det innebär att Koka har funnits ett tag. Restaurangen är Björn Perssons nygamla baby som tidigare hette Kock & Vin. ”Saker och ting har lite av ett bäst före-datum. Namnet Kock & Vin bestämdes för omkring 15 år sedan. Det passade då, men med den moderna västsvenska gastronomin vi serverar nu funkade det inte riktigt. Vi tyckte att det var dags att ruska om lite och byta namn”, berättade Björn Persson i en tidigare intervju i Nöjesguiden, där han förklarade att det nya konceptet är lite enklare och billigare.

Vi blir anvisade till ett bord långt in i den nyrenoverade lokalen med väggar av gran. Det luktar fortfarande nytt, som att sätta sig i en ny bil, fast mer åt skogshållet. Den här lokalen kommer att åldras med värdighet. Koka har friarpotential med en känsla av att befinna sig i Arvidsjaur tills man tittar ut på Viktoriagatan. 

Borden saknar dukar. Istället har de spända läderhudar som dämpar klirr från glas och slammer med bestick. Mycket smart, för det gör att ljudatmosfären i lokalen blir behaglig. Däremot känns det inte som att frågan huruvida skinnet härstammade från gamla avlidna stammisar riktigt gick hem hos den trevliga serveringspersonalen.   

Maten då? Jo, det var som sagt en resa. Innan vi bestämt oss för vilken meny som gäller, 3-, 5- eller 7-rätters, serveras en kall juice på gurka och selleri. Det är lite som en slät gazpacho och passar oss som just kommit in från värmen. Tyvärr är den lite för salt. Brödet är däremot ljuvligt och surdegsknäcket på råg skulle kunna vara medeltidens motsvarighet till chips. Det hemmagjorda smöret till är pricken över i:et

Nästa rätt som serveras i en av de vackert handgjorda skålarna är en slags äggröra med sparriskivor toppade med kamomillsalt. Här börjar det kännas rätt och vi bestämmer oss för att ta 5-rätters-menyn. Först får vi rå makrill med papperstunt skuren inlagd rättika. Det är första gången vi äter rå makrill och vi hoppas verkligen att få göra det igen, för det är riktigt gott.

Nästa rätt, vit sparris med stenmurklor, hade vi olika åsikter om. En del salt saknades och murklorna smakade inte så mycket. Men ramslökskrämen till var fantastisk tilltalande – både för gom och öga. 

Så kommer kvällen fångst. Kolja, knaprigt stekt på ena sidan. Här fick Koka oss. Fisken serveras tillsammans med ett underbart vältillagat litet kycklinghjärta.  Men vår motståndsätare är ännu inte helt övertygad. När nästa rätt kommer tappar hen däremot besticken efter första smakbiten (”jag kunde inte hålla uppe armarna”) och åmar sig på ett orgasmiskt sätt som knappast passar sig på en restaurang. Rätten som fick vårt sällskap ur balans var ett underbart kolgrillat lam, täckt av kålblad och fantastiska små ramslökskaprisar vars sälta smällde oss från bordet. Under kålbladsgömman dolde sig även en underbar kålstuvning med ostron. Kokas lamm är bland det godaste vi har ätit.

Slutligen serveras vi störtgod glass på yoghurt med rödbetsgelé, hasselnötskräm och krossade nötter som gifte sig förträffligt med varandra. 

Men hur ska man se på den här kulinariska resan då? Hade vi haft tillfälle kanske det vore under en sådan här middag vi skulle fria – men det måste påpekas att symfonin som middagen på Koka bjöd på var något ojämn innan den nådde sitt makalösa crescendo. Då är det lite tråkigt när första ackordet är falskt. Den där gurkgazpachojuicen gav fel klang, men det är egentligen en petitess i sammanhanget. Det högsta betyget är en hårsmån bort.

 

Adress: 
Viktoriagatan 12
Telefon: 
031-701 79 79
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tors från 18, fre–lör från 17.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!