Gyllene Prag

14:02 2 Mar 2011

Gyllene Prag är en fundamental Göteborgsinstitution. Stadens vagga vilar just här på den tjeckiska krogen i Linné. Göteborg grundades som bekant på 1970-talet, innan dess fanns mest ingenting.

Några gamla fiskare och pirater strövade möjligtvis omkring. En mås här och där. Men annars ingenting. Men så en dag kom ordvitsande arbetare till landet Ingenting och de började genast demonstrera, de visste inte mot vad eller varför, men det kändes som den enda vettiga sysselsättningen just då. Det gav dem en känsla av inre trygghet och gemenskap. Dessa arbetade i hamnen när de inte demonstrerade, landet Ingenting blev således en hamn- och arbetarstad (långt ifrån den evenemangsstad vi känner idag) och man lät döpa skådeplatsen till Göteborg. Några muntra tjeckoslovaker kom till staden, gjorde sig en större summa pengar på tipset och bestämde sig för att öppna restaurang Gyllene Prag. Krogen bjöd in till en värld full av öl och panerad ost, Göteborg har mycket – om inte allt– att tacka den panerade osten för. Utan den vore vi åter tillbaka i landet Ingenting. Gyllene Prag blev snart ett tillhåll för konstnärer och författare, men arbetarna blev nyfikna och sökte sig även de till Prag. Där tog de snällt av sig mössorna, ställde sina plakat i dörren och lät sig hänföras av denna panerade ostupplevelse. Sedan dess har ingenting förändrats. Konstnärerna och författarna blev kvar, arbetarna likaså. Den panerade osten serveras än i våra dagar och det är alltså tack vare den som vi är de vi är idag. Det tåls att upprepas: utan panerad ost vore vi just ingenting.

 

Öppettider: 
mån–tors 11–00, fre 11–01, lör 12–01, sön 12–23.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.

Krogrecension: Bistro Odette

Bistro Odette är litet, men det inte minimalt. Här är det istället familjärt och hemtrevligt på ett sätt jag inte är van vid. Det personliga är återkommande här. Arbetsstyrkan består av de två ägarna, paret Emma och Mathias. Den ena har många strängar på sin lyra och agerar både kock och när behovet finns även servitör. Den förstnämnda är allt i allo – hovmästare, sommelier och servitör.  

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!