Foto: Thomas Wal

Vår Krog & Bar

Redaktion 15:03 27 May 2015

Den 18 mars sköt två personer med automatvapen på Vår Krog & Bar. De dödade två, skadade flera, och sedan dess har stället varit stängt. Vi bestämmer oss för ett återbesök kort efter nyöppningen.

I november 2008 skakades den Indiska staden Mumbai av en serie terrordåd som dödade 164 personer och skadade hundratals. För mig var tv-bilderna från en av mordscenerna, Leopold Café, det vidrigaste att se. Skotthål och blodstänk där jag brukat sitta och bärsa genom åren samtidigt som jag garvat med personalen, nya och gamla vänner. Samma vanmaktskänsla sköljde över gryningen torsdagen den 18 mars när rubrikerna fortfarande glödde av överdrifter och det talades om att så många som tio personer kunde vara döda efter skottlossningen mot Vår Krog och Bar på Vårväderstorget. Det var oklart om restaurangen någonsin skulle öppna igen, men så bestämde sig ägaren för att öppna och dagen efter nyöppning var Nöjesguiden på plats.

Vår krog och bar ligger på ett förortstorg som skulle kunna vara beläget var som helst. Utanför står ett gäng stammisar och röker. De uppfostrar en rottweiler som lydigt väntar på kommando innan den kastar sig över en skål med mat. Inomhus är det fixat, stället har fått nytt tak och hela bardisken är full av buketter som vittnar om att man just haft nypremiär. Det är ljust och fräscht med en hemtrevlig känsla.

En trevlig servitör levererar vant skummande öl medan vi kikar i menyn, fan här finns ju massor av göttigheter. Förutom pizza, hamburgare och panerad fisk finns flera turkiska specialiteter. 
Vi beslutar oss för Adana kebab och Izgara köfte till huvudrätt och en mezetallrik till sidorätt. Vi anar ännu inte hur mätta vi ska bli.
 

"Vår Krog och Bar får det första, enda och sista högstabetyg jag kommer ge."


Utan längre dröjsmål kommer maten. Det är rejäla laddningar kött på en bädd av ris blandat med uppklippt pasta, precis som vid hamnen i Kadiköy på Istanbuls asiatiska sida. Det här är bra kolgrillat kött, köften sitter som en smäck tillsammans med tzatzikin och den otippat flotta salladen. Kebaben var kanske aningen torr, men absolut väl värd sitt pris. Det är inga konstigheter med mezetallriken och överhuvudtaget var maten bättre än vi hade hoppats på. Bordet blir snabbt rensat och vi får jordnötter för personalen är på bra humör, inte för att vi behöver mer mat. Efter ett par öl och mycket tjöt i denna trevliga lokal lullar vi vidare i natten.

Vår Krog och Bar får det första, enda och sista högstabetyg jag kommer ge. Här sitter inga rövslickare utan bara goa gäng som vill ha lite fin mat och god öl. Låt oss låna motivering från före detta norska statsministern Thorbjørn Jagland, som 2009 tillkännagav det årets nobelpristagare Barack Obama:
– Vi hoppas det ska inspirera andra ledare att reagera på ett positivt sätt på det Obama försöker göra.

Med andra ord: låt Vår Krog och Bar inspirera att inte ge upp i en stad där fem personer redan skjutits ihjäl i år. Genom att kämpa gemensamt som ett samhälle ska den skiten få ett slut. Sen kanske det finns andra restauranger som förtjänat högsta betyget bättre för maten, men inte ur ett symbol-perspektiv.

Adress: 
Vårväderstorget 5
Telefon: 
53 27 99
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tors 11–23, fre 11–02, lör 12–02, sön 12 –23.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.