Stockholm Brewing Co håller till på Södermalm i Stockholm och blev det första i Sverige med serveringstillstånd inne i själva bryggeriet.
I slutet av januari 2016 gästar de för andra gången Nöjesguidens Ölmässa. Vi bad bryggmästare Michel Ahlin Wigardt summera ölåret 2015.
– Ölåret 2015 har varit fantastiskt för oss på Stockholm Brewing Co. Vi har under året kunnat fokusera på att förbättra detaljer i produktionen för att kunna göra ännu bättre öl och har samtidigt kunnat utöka produktionen något.
Hur har ni som bryggeri utvecklats?
– Vi har framförallt fått mer utrymme att brygga olika "one-off" batcher av sådant som vi varit sugna och nyfikna på själva under året. Det kommer bli ännu mer sånt skoj under 2016. En rad olika varianter på Berliner Weisse och Gose finns redan inplanerade. Jag som bryggare har utvecklats en hel del vad gäller framställningen av Berliners.
Hur jobbar ni för att utmana och förnya er?
– Vi jobbar konstant med att förbättra oss. Dels så försöker vi alltid ifrågasätta hur vi gör saker för att inte fastna i rutiner bara för sakens skull. Sen så tror vi att det är viktigt att alla bryggarer och annan personal har sin sensorik på top. Därför försöker vi prova öl så ofta som möjligt. Både vår egen och andras.
Vad tror du att vi har att vänta för trender under nästa år?
– 2016 kommer vi säkert se ännu mer syrlig öl, mer europeisk humle och europeiska ölstilar över lag. En annan trend blir förhoppningsvis att dricka mer lokalt. Jag tillsammans med många andra är riktigt less på trötta amerikanska IPA som säkert var jättegoda för tre månader sen men som bara smakar gamla ostbågar och karamell när de kommer fram till lilla Sverige.
Vilka internationella trender tror du vi kommer anamma i Sverige?
– Mer syrlig och "funkig" öl. Det har varit på gång ett tag och jag tror bara att det kommer bli mer sånt.
Vad tar ni med er till Nöjesguidens Ölmässa 2016?
– Vi tar med oss den öl som vi tycker bäst om själva. Det kommer bli en blandning av olika ölstilar, så alla kan hitta något som de gillar. Men det blir nog både Södermalm HallonSour och Stockholm Lager med flera.
Läs mer: Stockholm Brewing Co gör ekologisk öl på Södermalm.