Pizzarockad i Saluhallen

09:13 14 Oct 2022

Skånska pizzor byts mot napolitanska när Hedvigsdal flyttar ut och Noi flyttar in i Malmö Saluhall.

Bulltofta industriområde är nog på många sätt så långt ifrån Neapel man kan komma. Men för Malmös pizzaälskande invånare har Noi de senaste åren kunnat ta malmöiten lite närmare Neapel. Från och med december slipper malmöiten dessutom ta sig ut till Bulltofta för att hämta de populära pizzorna. Noi utvidgar sin verksamhet och flyttar in i Malmö Saluhall när Hedvigsdal, som främst haft fokus på skånska råvaror på sina pizzor, flyttar ut.
– Vi har letat efter lokal och egentligen tänkte vi ha en pizzalucka igen. Men vi blev tillfrågade av saluhallen eftersom Hedvigsdal skulle lämna. Vi tyckte att det passade oss jättebra, säger Rolando Modica från Noi.

Förra året vann Noi priset för årets bästa streetfood på Malmö Gastronomy Award. Pizzaluckan på Bulltofta kommer man behålla som den är. Men i saluhallen finns det nya möjligheter för Noi. Bland annat får man serveringstillstånd.
– Vi kommer fortsätta med öl och vin på fat, precis som Hedvigsdal gjort. Sen kommer vi ta in italiensk hantverksöl. Vi har kontakter nere i Italien, så det blir någon ny öl som inte finns här sedan tidigare, säger Modica. 

Även matmenyn förändras något.
– Vi kommer inte att byta meny varje vecka som vi gör på Bulltofta. I saluhallen kommer vi nog att ändra menyn månadsvis. Det kommer att finnas sju-åtta pizzor, precis som vi har på Bulltofta. I och med att vi får alkoholtillstånd kommer vi också ha en lite varierande meny. Vi kommer även ha panuzzo på menyn. Det är ett bröd som man gör på samma deg som pizzan och sen fyller med massa italienska produkter. Sen kommer vi att servera lite antipasti. Man ska kunna komma ner till saluhallen och bara ta ett glas vin.

En ny förutsättning för Noi blir den ugn som finns att tillgå i saluhallen. Den är vedeldad, till skillnad från de elektriska man idag använder ute på Bulltofta.
– Utseendemässigt kommer pizzorna se likadana ut. Skillnaden är att det kanske blir en lite rökigare smak, men den skillnaden är så liten. Allt handlar om värmen och att man måste upp över fyrahundra grader. Och sen spelar det inte så stor roll om man har en elektrisk ugn eller vedugn när det kommer till hanteringen av själva ugnen. Även på en elektrisk ugn måste man se till att hålla den varm och när vi har mycket att göra så öppnar vi ugnen ofta och då försvinner värmen ut. Skillnaden är att man trycker på knappar på ugnen på Bulltofta och kastar in ved i denna.

Det verkar finnas en uppåtgående trend när det kommer till napolitanska pizzor i Sverige. Varför tror du det är så? Och varför tror det tagit så lång tid för den napolitanska pizzan att komma till Sverige?
– Jag har bakat pizzor sedan åttiotalet då min pappa hade en pizzeria. På den tiden anpassade sig pizzabagarna sig till hur svenskar ville ha pizzan. Det är precis samma sak med pastan. I Sverige lagade vi pasta carbonara med grädde, för det var så svensken ville ha det. Det är samma sak med kinamat, du får inte samma mat i Kina som du får här. Svenskar har ett driv och en vilja att bli bäst på allt, vare sig det är sushi, kaffe eller pizzor. Nu ska alla baka napolitanska pizzor i egna ugnar i sina trädgårdar. Vi har kunder som skickar bilder till oss på sina pizzor där de vill att jag ska godkänna deras degar. Det händer jätteofta!

Modica menar dock samtidigt att alla inte riktigt vant sig vid hur de napolitanska pizzorna ser ut och smakar.
– Vi har kunder som kan ringa till oss och säga att kanterna var alldeles för mörka och brända och skickar en bild. Och när jag ser bilderna är pizzorna perfekta. Då brukar jag förklara för dem att det här inte är en svennepizza som är blek utan de ska se ut så här. Och sen är det många som vill ha pizzasallad och blir irriterade för att de inte får det. Det här är napolitansk pizza och då får man ingen pizzasallad.

Just på den punkten kommer Noi faktiskt att anpassa sig lite när man öppnar i saluhallen.
– Svensken vill ha något att äta medan man väntar på sin pizza och för att ha något att göra när man väntar. Vi ska erbjuda en liten sallad. Men det blir något annat än vitkålssallad och vinäger.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.