I slutet av januari 2016 kommer ölgurun tillika bryggmästaren från S:t Eriks Jessica Heidrich till Nöjesguidens Ölmässa för andra året i rad. Vi bad henne sammanfatta 2015, samt ge oss några spådomar inför nästa år.
Hur har ölåret 2015 varit?
– Fantastiskt roligt! Många nya roliga öl och samarbeten. Jag har bryggt flera öl med Samuel Adams, Mathias Dahlgren och Coronade Brewing Co., bara för att nämna några. Intresset för öl har väl aldrig varit större? Jag har fått flera nya fantastiska kollegor i branschen.
Du spådde en ljus framtid för hantverksöl när vi pratades vid senast, känner du att du fått stöd för din tes?
– Absolut, se bara hur många nya bryggerier vi har fått i Sverige och marknadsandelarna för hantverksöl bara ökar.
Hur har ni som bryggeri utvecklats?
– Vi har under 2015 gjort stora investeringar för att öka kapaciteten, höja kvalitén ytterligare och göra bryggeriet lite mera lättarbetat.
Och du som bryggare?
– Ett år äldre, ett år visare.
Hur jobbar du själv för att utmana och förnya er?
– Jag läser, provar och pratar mycket med folk som har samma passion för dofter och smaker som jag. Personer från olika branscher, inte bara folk i dryckesbranschen.
Vad tror du att vi har att vänta för trender under nästa år?
– Ingen ny trend, men humle kommer att vara fortsatt i fokus. Nya sorter och nya ursprung, men även gamla sorter som får revival. Självklart mer frukter och bär. Gamla ölstilar, som tex Saison och Belgisk Stout, kommer att komma ut bredare.
Vad tar ni själva med er till Nöjesguidens Ölmässa 2016?
– Självklart lite nyheter. Bland annat S:t Eriks Belgian Stout, S:t Eriks Capital IPA, en IPA i San Diego style med mycket fruktiga humlearomer och smaker. Samt eventuellt en annan ny öl som ligger i lagertanken nu. Vi får se om den blir som tänkt. Det verkar lovande...
Nöjesguidens Ölmässa går av stapeln den 29-30 januari 2016. Läs mer om Jessica Heidrich här.