Jessica Heidrich är bryggmästare på S:t Eriks och en internationellt erkänd ölpersonlighet. I januari deltar hon på Nöjesguidens Ölmässa för mikrobryggerier, och hon tror på en ljus framtid för hantverksöl.
Redan 1859 lades grunden till vad som idag är ett av de äldsta mikrobryggerierna i Sverige. Då var det ett av den tidens mest moderna bryggerier och har sedan starten på Kungsholmen även huserat på Södermalm. Hundra år efter starten lades bryggeriet ned och har sedan dess legat i dvala fram till år 2009 då Torbjörn Sundwall, vd för ölimporten Galatea, och Jessica Heidrich, läkemedelsforskare och sommelier, bestämde sig för att återigen brygga öl under namnet S:t Eriks. Jessica rekryterades som projektledare och head brewer för bryggeriet och återlanseringen av bryggeriet. Idag är hon huvudansvarig för allt som kommer från S:t Eriks och konstnärlig ledare för bryggeriet i Arlandastad.
Varifrån får du inspiration till nya öl?
– Överallt ifrån. Det kan vara ett ord i en bok. Ett ord som, i mitt tycke, är det perfekta namnet på en öl. Då pingar det till direkt i mitt smak och doftcenter och jag ser ölreceptet framför mig. Annars kan det vara en doft från ett bageri man går förbi, något nytt i mataffären eller saluhallen. Ett matrecept som någon berättar om på bussen gör att jag direkt ser vilken öl jag skulle vilja dricka till och hur ölreceptet skall se ut.
Vilken öl som du bryggt under S:t Eriks namn är du mest stolt över?
– Väldigt svårt att säga. S:t Eriks Pilsner var den första jag gjorde så den kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Att få designa öl tillsammans med Mathias Dahlgren är också jäkligt mäktigt. Att sedan få brygga med mina kompisar från Epic, Thornbridge och Samuel Adams är saker som man bara trodde fanns i drömmarna.
Finns det någon öl du drömmer om att göra?
– Massor! Jag har mängder med nya idéer, problemet är bara att hinna få in dem bryggschemat.
Jessica är en internationellt erkänd ölpersonlighet och har ofta uppdrag som tävlingsdomare och utöver det hon är utbildare och föreläsare på sommelierutbildningar. Hon säger att alla olika delar har sin charm, men att hon nog trivs bäst i bryggeriet där det känns mest som att hon gör ett riktigt jobb.
- Att brygga och skapa nya öl är oerhört tillfredställande. Sedan är det ju ganska glassigt att få åka runt och föreläsa och döma ibland, men inget som jag vill göra för mycket.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Det finns inga vanliga arbetsdagar i ett bryggeri. Det händer alltid saker. Det är en underbar blandning av organiserat kaos, hårt arbete och garv.
Vad är det bästa med ditt arbete?
–Friheten och flexibiliteten. Att ingen dag är den andra lik. Jag får både sätta på mig uppfinnarmössan och ta fram nya öl, men också göra allt från att träffa kunder, journalister, konsumenter till analysera kvalitén på våra öl i vårt lilla labb, skrubba golv, krossa malt, rensa rör och snacka öl och bryggning med mina fantastiska kollegor och andra ölälskare.
Vilka är de största fördelarna med att ha ett stort företag som Galatea i ryggen?
– Jag kan fokusera på det jag är bra på det vill säga brygga, utveckla nya öl och hålla koll på kvaliteten. Jag slipper fundera på lager, distribution och försäljning, som är de stora och viktigaste delarna.
Hur tror du framtiden ser ut för Sveriges mikrobryggerier?
– Det ser fantastisk ut. Idag är ca 2% av marknaden hantverksöl och vi växer, medan makrolagern står still och stampar. Jag tror att vi inom fem år kommer att ligga på närmare 10%, så länge som bryggerierna fokuserar på kvalitet. Det finns ingenting som kan förstöra så mycket som om det kommer ut öl på marknaden från mikrobryggerier med låg teknisk kvalitet. Det kommer inte drabba enskilda bryggerier utan marknaden totalt.
Du och S:t Eriks bryggeri ska vara med på Nöjesguidens ölmässa i januari. Kommer du ta med något speciellt dit?
–Vi kommer att ha med ett brett spann av intressanta öl. Allt från IPA, APA och modern humlearomatisk ljus lager till ett Transatlantiskt projekt, en fräscht syrligt öl bryggt med lingon och tranbär.
Vi har sett mycket välhumlad öl på senaste tiden, vad tror du nästa öltrend kommer att bli?
– Humle kommer vi absolut fortsätta att se mycket även i framtiden. Den ”trenden” är här för att stanna. Antagligen kommer beskan kommer att minska/bli mera balanserad, men de humlearomatiska dofterna och smakerna kommer att bestå och tom öka. Det vi framförallt kommer att se mycket är s.k. ”Sessionöl”. Öl med lägre alkoholhalt, men fortfarande med mycket smak. Dessa öl kommer kraftigt nu, som en motreaktion på alla alkoholstinna Dubbel IPAs, Trippel IPAs och olika typer av Imperials.
Nöjesguidens Ölmässa går av stapeln den 29-31 januari 2015.