OGBG återuppstår med ambitiös Asian Fusion

21:26 21 Mar 2022

Stenpirens stolthet har rest sig likt fågel Fenix. 

Vid Stenpiren, med vacker vy över hamnkanalen, ligger restaurangen OGBG. Innan pandemin flockades AW-glada gäster inne i restaurangen. Så också uppe i takbaren med det självbeskrivande namnet ”Taket”, med hänförande utsikt och välsvarvade, ambitiösa drinkar. Som för så många andra förändrade dock pandemin förutsättningarna drastiskt och man ställde till viss del in sin dagliga verksamhet. Nu är dock krafterna återsamlade och förhoppningen inför framtiden desto mer optimistisk.
– Vi har haft öppet från och till, men nu är vi tillbaka starkare än någonsin. Både lunch middag med kvällsöppet onsdag-lördag, samt en riktigt nice AW. Vi vill undvika billiga husviner och blaskig öl utan satsar istället på en AW med kvalitet, säger kökschefen Johan Ackebo, vars mat ligger till grund för nysatsningen.

Nyöppningen är avklarad och på menyn hittar vi numer en ambitiös blandning rätter under smakprofilen asian-fusion. Johan utvecklar entusiastiskt tänket kring den nya menyn. 
- Maten är en blandning av olika saker. Det serveras som mellanrätter och är verkligen en blandning mellan såväl street food som ”fin-mat”. Allt i en enda stor smältdegel. Inga begränsningar helt enkelt. Maten är som utlovat en salig blandning, men i en tveklöst positiv bemärkelse. Det erbjuds allt ifrån en barnsligt god chili cheese på svensk prästost och fermenterad chili till en desto lyxigare mörad svensk entrecote med kimchirösti och ingefärssoja. 

Det är med stolthet som Johan berättar om arbetet som ligger till grund för den menyn som nu serveras.
- Vi är väldigt noggranna när vi väljer ut vilka råvaror vi jobbar med. Det är nästintill uteslutande råvaror där vi har någon form av relation till avsändaren. När folk läser menyn tror jag kanske inte att det riktigt framgår hur nördigt det egentligen är, det kräver nog att man kommer hit och upplever det.

Extra stolt är Johan Ackebo över deras smakmeny som lite avväpnande går under namnet ”Välj att inte välja”. Här lägger man orädd över ansvaret för middagen i händerna på kockarna i köket. Menyn varierar i princip dagligen och är ett kreativt utlopp för alla som jobbar bakom luckan. Vissa av serveringarna kan komma direkt från menyn medan andra kan vara på ytterst tillfälliga besök eller experiment under utveckling. Stämningen i lokalen är avslappnad och så även inställningen till såväl mat som dryck. Genomgående påpekar Johan hur viktigt det är att upplevelsen skall kännas kravlös och enkel men ändå med genomgående hög kvalitet.
- Det skall inte finnas några rätt och fel, det skall vara gott, enkelt och mysigt säger han med eftertryck.

Det tänket präglar även OGBGs vinlista som endast innehåller tolv olika viner.

- Vi har en ganska liten, komprimerad vinmeny med flaskor som vi själva tycker är riktigt bra. Det är bara europeiska viner med hög kvalité, till riktigt rimliga priser. Du hittar också lite säkra naturviner, sånna som inte går helt över styr, säger Johan och skrattar.

Om middagsstämningen i restaurangen är avslappnat folklig är det desto högre tempo när man tar hissen upp till översta våningen. Musiken är hög och många av besökarna smådansar lite vid sina bord. Här uppe avslutar flertalet av gästerna kvällen med en drink i den takbar som utlovar Göteborgs bästa utsikt. Det är svårt att argumentera för motsatsen denna ljumma vårkväll när solen sakta sänker sig över hamninloppet och dränker Hisingens stadssiluett i ett förföriskt blodrött skimmer.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.

Spice Room

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat nytt.

Krogrecension: Human

Den gamla sportbaren på Risåsgatan är totalt utblåst och ett minne blott. Nu har Årets Kockvinnaren Martin Moses och hans krögarkollegor tagit över.