Nystart på Vasagatan

11:08 20 Nov 2018

Trion bakom nya restaurangen Grano vill bjuda på god stämning och godare mat.

I lokalen där kaféet Bar Foxx tidigare huserat börjar i slutet av november ett nytt kapitel. Andreas Östlund som drev kaféet är fortfarande med och håller i ställningarna, men numera ingår han i en trio. Tillsammans med bröderna tillika kockarna Thomas och Christoffer Sjögren satsar de på ett koncept som blandar kaffe, mat och drinkar med en härlig atmosfär som håller öppet hela dagen lång.

För ungefär sex år sedan slog Andreas upp dörrarna till sitt kafé Bar Foxx, döpt efter hans dj-alias Andreas Foxx. Med en bakgrund inom både kaffe och musik ville han skapa en plats som satsade lika hårt på att folk skulle känna sig välkomna och avslappnade som på själva maten. Efter några lyckade år ville ha dock göra något nytt, och kom i kontakt med Thomas som har ett imponerande cv för sin unga ålder. År 2015 kammade han hem segern i den prestigefyllda tävlingen Årets kock, och nu i höst vann han tv-programmet Kockarnas Kamp. Båda tävlingarna vann han som den yngsta vinnaren någonsin. Om somrarna driver han flera ställen ute på Smögen, men när Andreas kontaktade honom kände han att det var precis det tillfället han väntat på för att göra något spännande under resten av året.
— Förra hösten hade jag inte så mycket att göra men funderade på att starta något inne i Göteborg. Tanken var att göra en pop-up i början, sen blev det lite mycket med tillstånd och sådant som drog ut på tiden. Planen var att öppna i februari, sedan i april och till slut bestämde vi oss för att vi öppnar en hel restaurang istället, berättar Thomas.
— För mig som egentligen inte är krögare i grunden så var ju det perfekt, jag är ju dj och kaffenörd. Det var skönt att hitta något där man kan komplettera varandra, fyller Andreas i.

När den duon hade snackat ihop sig bestämde de sig för att de behövde en tredje person för att kunna göra det bästa av sina idéer. Då tog Thomas kontakt med sin lillebror Christoffer, som tidigare jobbat på den välrenommerade krogen Somm i stan. Bröderna är uppvuxna i Granö norr om Umeå, som är inspiration till det nya namnet Grano vilket även betyder vete på italienska. Från unga år var restaurangyrket dock bara något som lockade Thomas, som flyttade ner till Göteborg redan som 18-åring för att gå sitt sista gymnasieår på Ester Mosessons. Christoffer är utbildad till billackerare och målare i grunden men trivdes inte i något av de yrkena, så år 2011 flyttade även han söderut och började som diskare hos sin bror ute på västkusten. Efter det bestämde även han sig för att utbilda sig till kock.
— Jag läste till kock hemma i Umeå och sen flyttade jag ner till Göteborg igen. Nu har jag varit här i fyra år och jobbat på lite olika krogar. Senast som souschef på Somm, säger Christoffer.

Hela lokalen där Grano nu öppnar har fått sig ett rejält ansiktslyft. Det har installerats en stor, vitkalkad disk som höjts upp lite för att ge kockarna utsikt över hela matsalen som rymmer drygt 30 platser. Själva köksutrustningen har reducerats till att enbart innehålla en pizzaugn som värmekälla, vilket skapar både nya utmaningar och vägar för kreativiteten att flöda. Pizzaugnen betyder dock inte att det bara kommer vara italienskt på menyn.
— Tanken är att det ska finnas smårätter och pizzor på menyn, men smårätterna kan betyda allt mellan himmel och jord. Vi kommer jobba mycket med delikatesser och mat som är enkel som man själv vill äta. Bra lufttorkade produkter, fina ostar och goda oliver samtidigt som vi blandar in hela världen, för Grano är ingen italiensk krog. För mig och Christoffer som har jobbat inom fine dining ska det bli väldigt kul att tona ner det, använda den kunskapen man har och göra den enkelt men fortfarande på samma höga nivå, berättar Thomas om konceptet. 

För Andreas är det även viktigt att man skapar ett ställe som passar för allas olika förutsättningar. Det ska gå att komma in på Grano trots att någon i sällskapet redan har ätit och bara vill ha en drink. Han vill inte att det ska kännas som att det finns några regler för vad man ska göra eller hur man ska göra det här. 
— Är du jättehungrig finns det alla möjligheter för dig att lösa det, men är du inte det kan du komma hit och ha lika trevligt. Det går i linje med hur vi gillar att umgås med varandra idag, och det gör även den menyn vi kommer ha som fokuserar på sharingrätter. Det ska vara ett levande ställe där alla känner sig välkomna, säger Andreas.

Grano ligger på Vasagatan 32 och öppnar i slutet på november.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner