Provlagning inför kommande Nabo.

Nu öppnar Nabo – en god granne

10:21 8 Nov 2017

Strax efter månadsskiftet öppnar den nya krogen Nabo på Tegnérgatan 34. Nabo betyder granne på fornsvenska, och krögarna har även planer för fler delar av huset.

Bakom Nabo står Andreas Höistad och Johannes Soner tillsammans med barprofilen Nick Sitbon. Den färdiga krogen sträcker sig över två våningar och har plats för cirka 60 sittande gäster, med ytterligare 30 sittplatser i cocktailbaren. Samt en chambre separee för 35 sittande gäster

Andreas Höistad har länge förekommit frekvent i Stockholms krogvärld. Inte minst genom att driva F12 Terrassen under en herrans massa år. Nu är han ivrig att slå upp portarna till Nabo.
– I vanlig ordning har vi haft ett par byggnationsförseningar. Vårt första mål var den 1 september, sen var det början av november. Men det blir av i år iallafall, det kan jag lova.

Du har varit med och drivit flera krogar innan men Nabo är din första egna, vad är den största skillnaden?
– Jag vet faktiskt inte riktigt än. Men kanske att man lägger en ännu större energi i den och är med i precis alla sammanhang.

På gott och ont?
– Både ja och nej. Ekonomiskt kanske visst, men arbetsmässigt är det bara jättekul. Jag har  aldrig heller varit med i en sådan här byggprocess där vi byggt om flera små kontor till en krog heller.

Vad fick dig att ta det här steget just nu? 
– Det var faktiskt en förfrågan från Nick, som hade fått samma fråga från Johannes. Och så slutade det med att det blev vi tre. 

Att Nick Sitbon är inblandad får mig att misstänka att det blir ett visst fokus på cocktails? 
– Halva stället är en bar, så det blir absolut fokus på det. Men vi kommer även att ha ett stort utbud av vin och dryck generellt. Många viner kommer du att kunna få både på helt och halvt glas.

Kommer ni att jobba något med pairing? 
– Nej, vi kommer snarare att jobba väldigt tätt mot köket kring tänket om hur vi jobbar med mat och dryck. Det kommer inte att vara ett koncept i sig.

Ni utlovar vacker mat och fantastiska drinkar. Hur ser menyn ut mer konkret?
– Det är ett nordiskt tänk i gastronomin, nynordiskt. Råvarorna är nordiska men kan vara tillagade med tillagningstekniker från hela världen. Menyn kommer att bytas ofta och vara säsongsbetonad, och vi kommer att ha en tavla med rätter som byts ut dagligen. Ledorden är hållbarhet och enkelhet. 

Det låter rätt okonceptuellt? 
– Vi försöker bygga en kvarterskrog på hög nivå, utan att gå in i fine dining. Det är verkligen inte konceptuellt. Det blir det desto mer av i den kommande öppningen som kommer i nästa steg någon gång tidigt i vår. Där blir det mer en konceptuell bar men någon form av underhållning. Dock inte nattklubb.

Samtidigt känns det konceptlösa som något av det trendigaste man kan öppna 2017, håller du med?
– Det visste jag inte ens förrän du sa det nu, men vi sa på ett tidigt skede att det var det här vi ville göra och det är dessutom perfekt för området.

Du har jobbat väldigt många år tillsammans med Melker Andersson, vad lärde du dig av den tiden? 
– Tiden med Melker har format en rätt mycket. Han har ett otroligt detaljtänk, och är ju faktiskt expert på just det konceptuella i krogar. Men jag har också lärt mig en hel del om ekonomi och lönsamhet. Ett helhetstänk kan man säga.

Har du haft möjlighet att bolla några idéer med honom? 
– Ja, Melker har varit här och kollat på lokalen faktiskt. Jag har bollat både med honom och andra kontakter i branschen vilket har varit otroligt värdefullt. 

Slutligen måste jag få fråga, har ni inspirerats något av köpenhamnskrogen Nabo? 
– Haha, nej inte överhuvudtaget förutom att vi heter samma sak. Vi kom på namnet och det passade så väldigt bra för vår filosofi. Det var först när jag googlade det faktiskt som jag hittade krogen med samma namn i Köpenhamn.

Läs även: Nya krogar i Stockholm 2017.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2017.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Grus Grus

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan bland annat också namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln.

Rawbata

Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!