Korvens historia

17:44 20 Sep 2019

Redan de gamla sumererna älskade korv. Kanske för smaken, kanske för det genialiska (beroende på hur man ser på saken) i att använda djurtarmar som förvaring för det kött som inte kunde ätas upp i närtid efter slakten. Sumererna, som höll till i nuvarande Irak, är i alla fall de första att nämna korv i skrift, omkring 3000 f.Kr.

Även i Kina skrevs det om korv långt före Kristi födelse och grekerna var inte sena på bollen de heller: i Homeros standardverk Odysséen (från 700 f. kr) vinner till exempel Odysseus en tvekamp där priset är en ister- och blodkorv. 

I Romarriket under kejsar Nero var korv festmat som det i synnerhet mumsades loss på under högtiden Lupercalia, en tredagarsfest som hölls 13-15 februari i syfte att rensa staden på onda andar och boosta hälsa och fertilitet. Den tidiga katolska kyrkan ansåg kanske inte helt överraskande att både firandet av Lupercalia och det medföljande korvätandet var riktigt syndigt.

Det svenska ordet “korv” har fornnordiskt ursprung och betyder "böjd" och "stump". I Sverige syns det i skrift först år 1539. På den tiden hade varje by sina egna korvsorter och kryddblandningar och eftersom internet inte hade uppfunnits än kunde dåtidens influencers som bäst sprida varumärkeskännedom till grannbyn. 

Med tiden uppfanns konserveringsmetoder som rökning, saltning och torkning, gamechangers som ledde till att det från 1600-talet och framåt utvecklades korvsorter som vi äter än idag: falukorv, medvurst och knackvurst till exempel. Men korv ansågs vara enkel föda och räknades långt in på 1800-talet som arbetarmat, bara påläggskorvarna nästlade sig in hos de högre stånden.

Faktum är att korven var otrendig långt in på 1900-talet. I Fru Saxons kokbok från 1928 stod det att “den som äter köttfärs eller korv är inte nogräknad, var sig i fråga om snygghet eller sin hälsa” och när Gustav V:s köksmästare Paul Arbin 1952 släppte kokboken Kungliga rätter innehöll den över 400 recept – inte ett enda av dem innehöll korv. 

Varmkorven uppfanns redan på 1600-talet i Tyskland då den tyske slaktaren Johann Georgehehner tillverkade en korv som döptes till “dachshund”, tax på svenska. Därifrån kommer engelskans hot dog. Inte överraskande då att en tysk immigrant sägs ha legat bakom världens första korvstånd, öppnat i New York 1871. Wienerkorven utvecklades av den tyske slaktaren Johann Georg Lahner från Gasseldorf i Franken. Han flyttade till Wien där han han utvecklade korvreceptet och döpte den till Frankfurter. Eller “wienerkorv” som de flesta kallar den.

I Sverige gjorde inte varmkorven sitt intåg förrän vid världsutställningen i Stockholm 1897 där landets första korvgubbar, som för övrigt var kvinnor, sålde korv från grytor över glödande kol. Den klassiska låda på magen-lösningen föddes någon gång efter 1908, då staten bestämde att korvlådorna inte längre fick stå direkt på marken.

På 1930-talet tog låda på magen-försäljningen rejäl fart, men under Andra världskriget blev det stopp. Försäljarna fick på grund av ransoneringen inte sälja fler än 200 korvar per dag, och bara mellan klockan 19-24 på vardagar. På 50-talet stod korvförsäljningen för nästan hälften av det kött som konsumerades i Sverige. 1972 blev det av hygieniska skäl stopp för lådorna på magen, men korvkioskerna levde kvar och frodades.

Moset då? Det ska så klart vara “hemlagat”. Men pulvermoset dök trots det upp i Sverige på 50-talet. Försvarsmakten hade problem med sin potatisförsörjning, det var potatisbrist, och kontakt togs med Herbert Felix (känd från Felix, som bland annat gör ketchup) som köpte en brittisk pulverfabrik och började leverera. Först på 60-talet sägs pulvermoset ha blivit ätbart, rent smakmässigt.

 

KORVKURIOSA 

Sånger om korv

Owe Törnqvist - Varm korv boogie (1957)
Hasse Alfredsson - Blommig falukorv (1965)
Bengt Pegefelt – Köppäbävisan (1980)

 

Hel och halv special
Morgan Johansson var ordförande i Göteborgs kiosk- och gatuköksförening, och på 1930-talet drev hans far Albert en korvkiosk vid VågmästareplatsenHisingen. Då köpte man antingen korv och mos eller korv och bröd. Albert Johansson fick 1942 besök av två unga fotbollsspelare, Conny och "Päsa", som beställde korv och bröd " ... men med lite mos ovanpå." Någon vecka därefter kom de tillbaka och beställde "en sån där special", och därmed hade maträtten fått sitt namn.

Korv utan bröd 
Redan i samband världsutställningen i St. Louis 1904 serverades det varmkorv. Detta var dock innan någon uppfunnit korvbrödet, och korven serverades således istället med en vit handske. 

Världens längsta varmkorv
Det nuvarande världsrekordet i korv slogs i Paraguay 2011. Med en längd på 203 meter och en vikt på 270 kilo krossade den det tidigare rekordet med råge och skrevs därmed in i Guinness rekordbok.

Conchita Wurst
Efter Conchita Wursts vinst i Eurovision 2014 spreds det en bild på internet som föreställde en korv med artistens ansikte på. Viralgranskaren (aka glädjedödaren, reds anm) petade dock hål på bluffen som visade sig vara en simpel photoshopmanipulation.

Insektskorv
Fram till nu har det varit olagligt, men redan nästa år kan bli grönt ljus för svenska butiker att sälja 
insektskorv i mataffären. EU:s livsmedelsorgan EFSA granskar nämligen i detta nu inte mindre än tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat.

Läs även: Världens bästa korvätare.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!