En hyllning till den coolaste måltidsdrycken.
Nej, denna artikel är inte ett resultat av något nyårslöfte. Visserligen brukar det finnas gott om ska att lova sig själv en vit månad eller ett vitt århundrade efter alla storhelger, men att dricka isvatten på krogen behöver faktiskt inte vara en moralisk handling. Att beställa isvatten har heller ingting med snålhet att göra.
Isvatten är en dryck.
Det borde inte vara nödvändigt att kursivera en sådan mening, men nio krogar av tio behandlar inte isvatten som en dryck. Vin behandlas alltid som en dryck. Öl behandlas oftast som en dryck. Men isvatten behandlas som… vatten.
Låt oss därför med en gång klargöra skillnaden. Vatten använder man till att tvätta bort såsfläckar med. Isvatten, däremot, använder man till att ge gommen den slutgiltiga tillfredsställelse som en lång, avspänd, utdragen måltid lagt grunden till.
Ingen annan dryck, knappt ens vin, passar till exempel bättre till grillat kött eller stekt fisk. Isvatten och nyfångad abborre från Östersjön är en klassiker. Och så länge inte krogen kan erbjuda ett mineralvatten som det italienska San Pellegrino, eller möjligen det irländska Ballygowan, så klår ett riktigt bra isvatten nästan alla rapningsframkallande bubbelvatten på flaska.
Men vad händer när man beställer isvatten på krogen? En immig regntunna fylld med kyla är vad man behöver och längtar efter. En svettig fingerborg fylld med armhåleljummet kranvatten är vad man får.
Förvisso har krögaren oftast lyckats pressa ner ett par isbitar i fingerborgen, men isvatten är något helt annat än vatten med isbitar. Isvatten är kallt, väldigt kallt. Vatten med isbitar är kranljummet, såvida man inte väntar två timmar tills alla isbitar har hunnit smälta.
Ett gott isvatten ska få konsumenten att tänka på tre olika ord:
1. Kyla
Ett glas med isvatten behöver inte innehålla några isbitar. Tvärtom kan isbitar i själva glaset ofta störa den slutgiltiga tillfredsställelsen. Isbitarna rasar omkring, hakar fast och förstör själva rytmen. Kylan ska istället komma från vattnet. Det perfekta isvattnet hälls upp från tillbringare av aluminium som hela dagen stått och huttrat inne i ett kylskåp. Ett isvatten upphällt från en plasttillbringare kan också vara gott, men aluminium håller kylan bättre. Glastillbringare är ett bra alternativ, men syns av okänd anledning väldigt sällan ute på krogar. Kombinationen “kallt” kranvatten i ett glas med två isbitar bör ej accepteras.
2. Hav
Varför serveras isvatten alltid i så små glas? Vatten är fortfarande gratis i Sverige. Det är därför svårt att förstå den logik som gör att krögare häller upp isvatten i små ölglas istället för stora ölglas. För vem är det som är snål egentligen? Är det kunden som har beställt något som är gratis? Eller är det krögaren som snålar på något som inte kostar pengar? Stor törst kräver stora mängder, typ: hav. De restauranger som i samband med serveringen ställer fram en hel tillbringare bör därför berömmas. Särskilt orientaliska krogar brukar vara bra på detta.
3. Hälsa
Gott vatten smakar som livet självt. Att låta ett gott vatten rinna nedför strupen är som att födas och dö och återuppstå inom loppet av en enda klunk. Den som har försökt dricka vatten i länder som till exempel England och USA vet också att svenskt vatten håller yppersta klass. Att därför addera någon smakframkallande substans till ett isvatten är tveksamt. En citronskiva kan förvisso hjälpa. En limeklyfta kan pigga upp. Och ett sämre isvatten blir definitivt bättre av en sådan räddningsaktion. Men ett perfekt isvatten behöver ingen hjälp. Det är så iskallt, i alla bemärkelser, att det klarar sig självt i alla situationer.
Allt detta bör man kunna kräva av ett isvatten. Ändå är det ytterst sällan kraven uppfylls. Efter att ha blivit besviken ett oräkneligt antal gånger är risken stor att man till slut resignerar och istället säger: “En Ramlösa, tack”. Då vet man åtminstone vad man får.
Drar man konsekvensen av det resonemanget träder det fram ett mönster. Ju sämre isvatten krogarna serverar, desto mer mineralvatten beställer folk…
Kanske ligger det en konspiration bakom alltsammans. Har en sammanslutning av mäktiga män beslutat sig för att döda isvattnet till förmån för det lukrativa mineralvattnet? Är Oliver Stone underrättad?
I väntan på svaret slår vi oss ned vid favoritbordet på favoritkrogen, ropar in “En stor kall, tack” och funderar på om Sveriges lottning i Fotboll-EM egentligen är bra eller dålig.
UR ARKIVET
Under denna vinjett presenterar vi i varje nummer en text ur Nöjesguidens kantstötta presslägg. Just denna artikel publicerades för första gången i Nöjesguiden #2, 1992.