Hilarius Larsson - alla köttsugna veganers räddning

14:00 18 Nov 2013

Den veganska cateringfirman Hilarius Larsson har funnits sen sommaren 2012, men vi fick upp ögonen för dem när Kakan i sin blogg nyligen hyllade deras revbensspjäll och rökta chorizo (och ja, vi är fortfarande i veganvärlden). På deras ornamenterade hemsida finns rätter som ”Skeppar Styrbjörns pepparsill” och ”Kreutzbergsnurror” – vid det här laget har ni kanske förstått att ett visst sekelskiftestema genomsyrar verksamheten. Detta och annat bestämde vi oss för att fråga människorna bakom Hilarius Larsson om.

Vilka är ni som ligger bakom detta?
– 
Vi är två, Vilhelm och Metin, som på något vis förkroppsligar Hilarius Larsson. Den ene cyklar, den andre går. Vi vurmar för det delikata och genuina, för det hantverksmässiga tillredda och kulinariskt breda veganska köket.

Varifrån kommer namnet? Det känns lite… göteborgskt, på något sätt.
– Det är inte en dålig gissning. Men. Det är inte en fråga om geografi, utan om temporalitet: Den farfars farfar hade tur som var Hilarius Larssons namne. Det symboliserar allt det fina och hantverksmässigt pralin- och smörgåsbordsmässiga i tillvaron, vilket bäst upplevs med vaxad mustasch och shinglat hår, med en tryffeltång i ena handen och en pralingaffel i andra.

Hur ser er matbakgrund ut?

– Till hjärta och själ är vi på Hilarius Larsson läckergommar och delikatesskonnässörer. I övrigt har vi en enkel men blandad bakgrund, vilken utspelat sig på franska brasserier och bajerska bierstuben.

Hur kommer det sig att ni jobbar mycket med imitationer av ”riktigt” kött, som revbensspjäll, korv och så vidare?
— I någon bemärkelse besvarar konceptet ”vegetariska revbensspjäll” den frågan helt själv, för vad skulle man annars ägna sin tid åt att tillaga? I stort anser vi på Hilarius Larsson att de vegetariska charkuterier som hittills erbjudits saknat något, av såväl kvalitet och originalitet som rent och skärt burleskt fyrverkeri. Nu har de helt enkelt varit slätstrukna länge nog; vi ser det som vår mission att skapa en renässans för vegetariska charkuterier i gastronomisk klass. Sen tar vi över Berlin.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Under 2014 kommer vi utöka utbudet av vegetariska charkuterier ytterligare, och det är heller inte osannolikt att man kommer kunna köpa våra vegetariska charkuterier i en delikatessavdelning inte långt från dig. Inom några dagar kommer man kunna beställa hemleverans av ett helt och fullständigt vegetariskt julbord. Var inte sist med att beställa Hilarius Larssons egen vegetariska julskinka till julbordet!

Hungrig? Här hittas Hilarius Larsson.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!