Hur kan J.K. Rowling ha för dålig fantasi för att förstå en politisk metafor, men inte för att skriva Harry Potter-böckerna?

16:27 28 Jun 2016

J.K. Rowling – hon som hittade på en kille med oanade magiska krafter och ett orealistiskt format ärr i pannan – har svårt att förstå bildspråk. Iallafall enligt ett gäng nyskrivna tweets om Jo Cox, höger-vänster-skalan och, typ, Brexit.

Den kärnkraftsolycka som är det brittiska politiska landskapet för tillfället är, källa: feeling, helt och hållet oförståelig för samtliga människor på planeten. En som verkar ha förstått ännu lite mindre än andra är Harry Potter-författaren J.K. Rowling, som sitt yrke till trots vägrar greppa konceptet "metafor". På vilket sätt? På det här sättet.

Det är förstås omöjligt att avgöra vad personen som bär t-shirten med trycket "ERADICATE THE RIGHT WING BLAIRITE VERMIN" faktiskt tycker. Kanske vill denna tandlösa reinkarnation av Adolf Hitler utplåna allt från den brittiska motsvarigheten till "högersosse" och högerut från jordens yta med hjälp av storskaligt folkmord. Men antagligen vill demonstranten i fråga bara utplåna åsikten "höger".

Oförskämt att anta, som det brukar heta, J.K. 

Men det tar, hör och häpna, inte slut där! J.K. tar det hela ett steg längre, i sann Hanif Bali/Niklas Svensson/lika goda kålsupare-anda. Fascist som fascist, oavsett om de är, ni vet, fascister eller inte.

Det verkar nästan som om inlevelseförmågan, känd för att ha skapat en värld där det är normalt att trolla bort ben i folks kroppar och där alla köper sina trollstavar i en och samma affär, inte sträckte sig ända ut i the really real world.

Å andra sidan, vad hade man väntat sig av någon som tror att Brexit/Bremain hade kunnat lösas på ett enkelt och smidigt sätt genom att rösta "kärlek"?

Imorgon på J.K. Rowlings Twitter: Harry Potter och Lord Voldemort var egentligen vänster- respektive högerfascister, och båda – jo, hon sa: båda –  hade fel.

Läs även: Historien om när Meryl Streep sa "We're all Africans, really".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!