Foto: Tomas Wahl.

Hem till Gården

11:20 23 Feb 2022

När coronapandemin lamslog hela krogvärlden var krögaren Patrik Ivanovski och hans restaurang Gården allt annat än förskonade. Över trehundra gäster avbokade och lokalerna på Vasagatan ekade tomma. I kölvattnet av pandemin uppenbarade sig dock en möjlighet.

Ironiskt nog blev en epidemi räddningen i den pandemiska krisen. Epidemin i fråga är Konstepidemin, en kulturell smältdegel beläget ovanför Linnéplatsen bestående av fjorton byggnader omgivna av en stor park. Området var tidigare Göteborgs Epidemisjukhus men blev 1987 ett konstnärsdrivet kulturcentrum. Mitt i området, i ett oerhört blått hus, ligger en restauranglokal. Under den värsta krisen blev den tidigare verksamheten tvungen att stänga ner och lokalen stod tom i väntan på nya krögare.
- Det var morsan som tipsade mig om att lokalen var ledig. Jag hade aldrig ens varit här uppe innan trots att jag har bott i Göteborg hela mitt liv, säger Patrik leende och lite lätt tillbakalutad på en brunbetsad Ton-stol.

Under hans fötter löper ett nött trägolv, bevarat i original sedan lokalen byggdes. Den strama och stilrena inredningen för blickarna mot det snirkligt utsmyckade taket. På väggarna gör sig istället lokalens mer moderna historia påmind med verk från Epidemins olika konstnärer.

Att Patrik Ivanovski skulle bli kock och krögare var inte självklart även om han tillslut förde familjetraditionen vidare och slutligen vandrade i sin fars fotspår. Hans pappa emigrerade från Makedonien i forna Jugoslavien och kom till Göteborg på 1960-talet. Ganska tidigt gav han sig in i restaurangbranschen och Patrik fick naturligen i ung ålder vänja sig vid ljudet av skramlande bestick, slevar och skrålande gäster. Restaurangmiljön har följaktligen alltid känns hemtam.

"Du får bli vad du vill men du får inte jobba inom restaurang”, fick Patrik höra när han var liten. Det är för slitigt!” Därför blev det andra karriärsval i tidig ålder. Ett krisande café i Majorna blev dock vändpunkten som fick honom att bortse från barndomens förmaningar.

Efter ett antal olika projekt, bland annat godisbutiken Jamjam i Nordstan, öppnade Patriks mamma Café Biscotti i Majorna. Hon hade ingen tidigare erfarenhet inom cafébranschen och projektet fick en skakig start. Patrik fick plikttroget hoppa in och hjälpa till och då började också kärrleken till matlagningen att växa fram. Han fick en allt större roll och blev så småningom kökschef. Maten utvecklades och Biscotti blev omåttligt populärt. Mycket tack vare sina vällagade luncher. Tillsammans med sin mamma drev han sedan det lilla caféet på Allmänna vägen i drygt nio år. 
- På den tiden var det området i Majorna inget speciellt, men vi jobbade hårt och målmedvetet. På slutet var det riktigt hög kvalité på luncherna. Det blev nästan så ambitiöst och skumt att vi inte kunde skriva ut vad vi serverade på menyn. Då hade ingen velat köpa maten. Som tur var tyckte alla att var sjukt gott, lyckligt ovetandes om att det var mossa och sånt på tallriken

Patrik och hans sous chef hade fått blodad tand för kokkonsten och började dessutom engagera sig i diverse projekt med kockar från bland annat Noma i Köpenhamn. En idé om en annan typ restaurang närdes. Biscotti såldes och idén blev slutligen verklighet i och med Gården i Vasastan. Maten utvecklades och finslipades ytterligare. Avsmakningsmenyer med matchande naturviner blev ett vinnande koncept som fler och fler gäster lärde sig att uppskatta. Ambitionen var hög och lovorden många. Den 16 mars 2020 förändrades dock allt när Sveriges restriktioner tvingade över trehundra gäster att avboka sina middagar hos Patrik.
- En liten trång källarlokal med lågt till tak. Det kändes inte luftigt direkt, säger Patrik och skrattar lätt räddhågad. 

- Ganska snart kände vi att när allt detta är över då slutar vi med avsmakningsmenyer och satsar på en verksamhet med lite mer fart och fläkt. Så jag började snabbt kolla efter ny lokal och ungefär ett år senare hittade vi den här.

Allting har sin speciella plats och när Gården byter kostym byter man således till viss del också skepnad. Borta är alltså allt för långa menyer men i övrigt kommer maten vara samma stuk som innan. Råvarorna kommer fortfarande stå i centrum och Patriks samarbete med små lokala producenter kommer fördjupas ytterligare. Det finns till och med drömmar om en ”bondens marknad” när sommaren solstrålar välsignat våra västsvenska bönder med grödor och primörer. 

Den nya lokalen ger också nya möjligheter. Vid sidan av matsalen blir det en stor bar och en väldigt stor uteservering. Just idag är luften utanför tung av fukt och en tjock tät göteborgsk dimma omsluter det lilla blåa huset. Även den optimistiske har svårt att se hur en vårsol ens har en rimlig chans i en match mot västkustens bitska väderlek. Det är ren logik och endast en stark övertygelse om årstidernas växlingar som gör att en uteservering ens går att föreställa sig. Patrik är dock inte typen som låter sig nedslås och berättar entusiastiskt om visionerna för området utanför husets fyra väggar. 
- Förhoppningen är att vi skall kunna ha en jättestor servering utomhus som sträcker sig över i princip hela området. Runt hela huset och in i allén där ute, säger Patrik och gör en svepande cirkulär armrörelse i luften.

Det är i köket som Patrik helst står när han arbetar även om han, som så många andra småföretagare, får göra lite av det mesta. För honom är dock maten är det viktigaste, både i matsalen och baren.
- På Gården kommer det alltid vara ett matfokus. Oavsett om du äter i matsalen eller tar nått lätt i baren. 

Utöver matlagningen ser Patrik fram emot de många olika nya samarbeten som kan komma att uppenbara sig nu när Gården har sin hemvist mitt i ett kulturellt kluster.
- Det är rätt många, rätt roliga människor som är här uppe. Det finns ungefär 130 ateljéer med alltifrån keramiker och traditionella bildkonstnärer till filmproducenter och författare. Tanken är att det skall bli många olika roliga samarbeten.

Någon timma senare när solen träget lyckats genomborra den täta dimman övergår även känslan runt Epidemin från dystopi till utopi. De vackra gamla tegelbyggnaderna formar ett sällsynt och vackert landskap med små passager och dramatiska vinklar. Ett unikum. Där, i mitten av allt, ligger Gården likt en oslipad blå diamant redo att möta sina glansdagar.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.