Emma Shields bossar för grytorna på Hornsgatans nya jättekrog.
Ett stenkast från Nöjesguidens huvudkontor i Gamla Stan håller Slussen på att rustas upp. Bygget har pågått i cirka 1 000 år, men på senare tid har alltfler tecken på framsteg äntligen börjat skönjas. Inte minst väntar en krogboom i Slussenområdet, eller egentligen hela delen av Södermalm som börjar vid Slussen och fortsätter fram till Rosenlundsgatan.
En av de i särklass största satsningarna är Stureplansgruppens intåg på Södermalm. Med den nya krogen Freyja ska de bereda rum för 400 bargäster och knappt 100 sittande i restaurangen. Krogens galjonsfigur är en enorm takterrass som vetter mot Gamla stan och i köket hittar vi Emma Shields, som de senaste åren har drivit egen låda men tidigare arbetat på ställen som PM & Vänner, Oaxen krog, Restaurang Volt och Restaurang Flickan. En hel del av dessa stjärnkrogar, men det är inget självändamål för Freyja.
– Det är en utmaning när man har 100 platser, man har liksom inte tid att stå och dutta. Men det betyder inte att ambitionsnivån kommer vara lägre när det kommer till själva maten. Men vi ser oss mer som en bistro snarare än finkrog om man säger så, säger Emma Shields.
"Jag hoppas verkligen att vi ska attrahera en söderpublik"
Stureplansgruppen har dryga tjugotalet etableringar sedan tidigare, och täcker upp de flesta prisnivåer med alltifrån ungdomskrogen Pixie till stjärnrestaurangerna Ekstedts och Nour. Detta är emellertid den första krogen som gruppen öppnar på Södermalm.
Du får samma fråga som vi ställde till Svenska Brasserier när de gjorde samma sak. Kommer ni att anpassa er på något sätt efter stadsdelen?
– Jag hoppas verkligen att vi ska kunna attrahera en söderpublik, inte minst då jag själv helst går ut på söder.
Så anpassningen kanske är synonym med dig då. Blev du headhuntad till just den här krogen?
– Lite så var det absolut, den här gången. Jag kom in i projektet i oktober så det har gått ganska snabbt sedan dess. Men förutom att locka söderpubliken tror jag att vi kan bli en knutpunkt både för de som kommer från Nackahållet och från övriga stan, med tanke på läget.
Den här gången, säger du. Stureplansgruppen har dragit i dig tidigare?
– Ja men det kanske du inte behöver skriva, haha. Det här kändes hur som helst som ett optimalt upplägg för mig. Jag älskar som sagt söder och tanken var redan från början att det skulle vara en nordisk inriktning på maten, vilket är min hemmaplan.
Förutom Svenska Brasseriers satsningar på både Fenix och Gondolen har Nook femdubblat sin kapacitet i samband med flytten till Stockholmsverken. Snett mittemot Freyja öppnar Santo som drivs av ägarna till Fabrique och i samma gathörn slog nyligen Cavabaren upp portarna. Även gänget bakom Etoile öppnar inom kort Batteriet invid polishuset och längre fram utökar French Express (Babette, Nizza) sin verksamhet på Södermalm med både hotell och restaurang. Det är en oerhört tillväxt bland halvöns restaurangflora.
Hur kommer det sig att så många restauratörer satsar på Södermalm nu samtidigt?
– Det är en jättebra fråga, men kan säkert ha att göra med att Slussenbygget har kommit en bit vilket gör området mer attraktivt. Jag ser det bara som positivt att vi är flera aktörer som öppnar i samma veva. Vi hjälps åt att dra gäster till området, och det är kul med lite konkurrens.
Mitt i en lågkonjunktur också, hur tänker ni kring det?
– Ja det är lite extra spännande, det ska inte vara för lätt. Jag tänker nog att det är rätt läge att öppna den här typen av krog. Där man inte betalar femtusen kronor för kuvertet. Folk kommer fortsatt att unna sig att gå ut och äta, tror jag iallafall och det här ska vara ett ställe dit du kan gå flera gånger i veckan. Stammisar är det finaste som finns.
Berätta lite om menyn.
– Det kommer att vara en ganska klassisk á la carte med förrätt, varmrätt och dessert. Inte den där mellanrättsgrejen man har sett så mycket på senare tid. Sen älskar jag grönsaker så det kommer vara mycket av det i samtliga rätter, även om vi serverar protein som fisk och kött också. Ambitionen är att jobba mycket med mindre bönder och kunna köra tillfälliga rätter på tavlan, även om det är ett stort ställe. Det blir nog också den stora utmaningen för mig som är mer van vid mindre krogar. Jag tycker det är jätteviktigt att det känns personligt även om det är stort.
"Har fått väldigt fria tyglar"
Hur fria händer har du haft?
– Stureplansgruppen är absolut med och tänker och tycker när det kommer till öppettider och liknande, men i fråga om maten har jag fått väldigt fria tyglar.
Medan Emma Shields bossar för allt i matväg hittar vi ett par namnkunniga profiler även inom dryck. För vinet står Ellen Franzén som senast kommer från tvåstjärniga Gastrologik. Baren rattas i sin tur av Jimmy Dymott som var med och drev prisbelönta Little Quarter, även denna på Hornsgatan, för ett antal år sedan.
Hur stor del är ni en bar och hur stor del restaurang?
– Sommarhalvåret kommer det absolut vara mycket fokus på bar och utomhus, medan vinterhalvåret såklart blir lite mer inomhus.
Ni kommer att servera både lunch och middag. Vilka skulle du säga är huvudmålgruppen för Freyja?
– Vi siktar kanske inte in oss på 18-åringar, men utöver det är det egentligen alla mellan 25-100 år. Det ska vara en plats för de som inte är så taggade på att gå ut och klubba men ändå gillar ett skönt häng med mycket människor. Vi har öppet till 01 i veckorna och 02 på helger.
Var går du själv ut och äter helst?
– Jag gillar till exempel verkligen Bar Agrikultur, men även Sensum och Främmat.
En sista sak. Trots femton år på nacken är det fortfarande ingen som har lärt sig stava till Marie Laveau. Var du tvungen att välja ett så svårstavat namn?
– Haha, Freyja är väl inte så svårstavat? Eller det är väldigt enkelt att säga iallafall. Framför allt är det ett fint namn.
Freyja ligger på Hornsgatan 18 och öppnar för middag den 14 mars och luncherna drar igång veckan därpå. Det går redan nu att boka bord via hemsidan som du hittar på freyjasoder.se.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2023.