Det tar bara 25 minuter med båten från Nybrokajen ut till den vackra miljön vid Fjäderholmarna. Precis vid bryggan, i lokaler som tidigare inhyste barnteater och turistinformation, ligger ett mikrobryggeri med tillhörande pub och matservering.
Andreas Willman och Pelle Ågren driver denna lilla skärgårdspärla sedan drygt två år tillbaka.
Berätta om hur det startade?
– Jag och Pelle träffades när vi båda jobbade inom dryckesbranschen 2011. Vi insåg att vi båda hade funderat på att brygga eget öl, men aldrig riktigt kommit igång. Vi gick en kurs och bryggde hemma i ett garage något år innan vi bestämde oss för att satsa. Vi tog över lokalerna här ute på Fjäderholmarna i september 2013. I april 2014 stod bryggeriet klart och puben öppnades månaden efter.
Vilka två ölsorter vill du lyfta fram av de ni släppt?
– Mr. Cocoa är vår Imperial Stout och den vann vi två priser med på Stockholm Beer & Whiskey, silver i kategorin Bästa Övrigt och brons i Bästa Svenska. När vi gjorde den så marinerade vi kakaobönor i Bourbon under ett dygn innan vi hällde det i lagertanken. Vi är också väldigt nöjda med vår nya råg-IPA, Roughneck. Ett riktigt kraftpaket som vår bryggare Tobiaz Forsberg har tagit fram.
Hur många ölsorter från ert sortiment finns tillgängliga på Systembolaget?
– Just nu är det bara fyra stycken eftersom Mr Cocoa sålde slut.
Vilken är er signaturstil?
– Vi producerar en väldigt humledominerad öl och då framförallt med amerikansk humle. Eftersom vi har en pub i direkt anslutning till bryggeriet så kan vi göra små enskilda experiment som våra kunder eller gäster kan prova och bedöma direkt.
Hur ser 2017 ut?
– Det känns som vi går lite mer mot öl med låg alkoholhalt. Tror även att lager-ölet kan bli populärt igen. Vi kommer att göra fem lanseringar på Systembolaget under året och dubbla vår produktion. Vi kommer också att satsa på att få in vår folköl i dagligvaruhandeln.
Kommer ni att lyfta fram någon speciell öl på Nöjesguidens ölmässa?
– Ja, dels kommer vi ha med Mr. Cocoa, såklart. Sedan tar vi med öl som vi lanserar lite senare i vår, dels en lager som heter Cutyard och dels vår råg-IPA som heter Roughneck.
Vilken är er största framgång med bryggeriet än så länge?
– Att vi fick de där medaljerna på Beer & Whiskey för Mr. Cocoa.
Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa.