Hennes karriär spänner över fem decennier och hon har inspirerat generationer av svenska artister med sina texter och melodier. I mitten av augusti kommer hon till Göteborg för en festivalspelning.
Eva Dahlgren har sin självklara plats i den svenska musikhistorien och hennes nio grammisar slås enbart av två artister – Per Gessle och Kent. Men det är första gången hon spelar på, eller ens beöker, Way Out West.
– Det ska bli oerhört kul. Jag har inte varit på Way Out West tidigare, men varit på väg jättemånga gånger. Förra sommaren skulle jag exempelvis åka dit och kolla på Sia, men så ringde Veronica Maggio och frågade om jag ville gästa på hennes spelning på Stadion. Nu äntligen blir det av och jag tror det kommer bli fantastiskt.
"Jag har inte varit på Way Out West tidigare"
I april 2016 släppte hon sitt senaste, och kritikerrosade, album Jag sjunger ljuset efter att ha tagit ett uppehåll på nio år. Det var när hon arbetade som Super 8-fotograf i filmregissören Stig Björkmans dokumentär om Ingrid Bergman som hon hittade tillbaka till musiken. Hon kände att de nya låtarna var varmare och rundare än de hon skrivit innan och arbetade med dessa i en studio i New York under en tid. Känslan blev inte rätt, men så träffade hon producenten Johannes Berglund och tillsammans hittade dem nyckeln till det hon letat efter.
– Tanken var att skivan skulle handla om ljuset eftersom man får en speciell relation till det när man filmat mycket. Jag tycker det var härligt att få översätta det varma, sköna ljuset från Super 8-bilder till ord och harmonier. En av låtarna på plattan heter Filmen om oss och den blev även slutsång i dokumentären.
Med nyvunnen energi och glädje till musiken begav sig Eva Dahlgren ut på vägarna under förra året. En miniturné på vårkanten följdes av en stor Skandinavienturné förra hösten. Hon ville tillbaka till klubbspelningar för att hitta den rätta livekänslan.
– Det är så underbart att spela klubb. Närheten och friheten i en sådan spelning finns inte när man gör konserter.
Eva Dahlgren delar sin tid mellan New York och Stockholm sedan många år. Under vintern har hon varit hemma och bland annat jobbat med formgivaren Alexander Lervik kring utställningen Dit ljuset leder på Designgalleriet.
– Projektet handlar om att musiksätta olika glaskonstverk och även här har ljuset varit en slags ledstjärna. Vi har skapat olika instrumentinspirerade glaskonstverk och ovanför dessa finns ljudduschar som gör att man hör unik musik vid varje föremål.
Besökaren på utställningen går runt i olika rum och får uppleva hur det både låter och doftar annorlunda.
– Det är en helhetsupplevelse, som ett eget universum. För bara några dagar sedan hörde jag från Designgalleriet att de aldrig haft så mycket folk och de kommer därför att förlänga utställningen till 15 mars. Jag är självfallet jättestolt över vad jag och Alexander har åstadkommit.
Läs även: The Shins och Feist till Way Out West.