Färsodlarna gör vad de heter

13:46 19 May 2021

There's a new färsodlare in town. 

Baserad på flera år av svensk produktutveckling har det nystartade företaget Färsodlarna skapat den första färsen med rötterna i Sverige. Färsodlarna tar nu över stafettpinnen från en icke-vinstdrivande aktören Axfoundation, som började titta på svensk baljväxtfärs redan 2017. 

Nu lanseras den första produkten i form av en färs gjord på sötlupin, åkerböna, gråärt och raps från svenska åkrar.
– Vi är mycket stolta över denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människor 
tillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott att minska sitt klimatavtryck, berättar Oddgeir Hole som är VD på Färsodlarna.

Färsen är vegansk men har samma egenskaper som en vanlig köttfärs, och går i princip att använda som substitut i samtliga recept som innefattar den senare. Det enda som har tillsatts utöver de fyra grundingredienserna är salt. 

Svensken äter nästan 70 procent mer kött idag än för 60 år sedan, men en minskning har setts de senaste tre åren och marknaden för växtbaserade proteinprodukter har under samma period vuxit med nästan 16 procent årligen. Andelen svenska råvaror i de växtbaserade proteinprodukter som finns på marknaden är emellertid liten, och istället domineras marknaden av importerad soja.
– Vi vet att det är en utmaning att ställa om. Därför ville vi underlätta för familjer att hitta ett hållbart, gott och näringsrikt alternativ till köttfärsen, det kött vi äter allra mest i Sverige. Resultatet blev en färs som innehåller svensk sötlupin, gråärt, åkerböna, resterna från rapsoljeproduktion, och lite salt. Inget mer, berättar Madeleine Linins Mörner på Axfoundation.

Sötlupin är en proteinrik baljväxt som näringsmässigt liknar sojabönan, men som går att odla i Sverige. Den är inte att förväxla med den giftiga trädgårdslupinen som växer i landets vägkanter. Gråärt ger i sin tur färsen en fyllig och nötig smak, medan gråärten står för fiberstruktur samt smak i form av umami. Rapsen i sin tur bidrar med fett och vitaminer.

Den svenskodlade färsen från Färsodlarna finns i detaljhandeln i detta nu.

Läs även: Den gröne slaktaren

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!