Vi har hört talas om de inofficiella matklubbar som ploppar upp i New Yorks trendiga köttkvarter. Vi har hört om hemliga klubbar i Hongkong där mathissen är enda ingången och ett fönster enda utgången. Klubbar som inte handlar om namnkunniga dj:s från Berlin utan om ett stycke kött och speciella droppar i glaset. Ställen som är de hippa matnördarnas svar på svartklubben. Vi har också hört att det finns en sådan i Malmö som heter Älgarnas Trädgård.
Vi får ett namn, ett nummer och snart de två sista platserna till en söndagskväll i en festvåning ovanför Brogatan. När vi kommer fram vet vi inte hur vi ska ta oss in och önskar nästan att vi hade ett hemligt lösenord att viska till en tjock, svart man i basker. Kanske ost baklänges. Tso. Men vi går in på restaurang Brogatan, viftar till oss en servitris diskret och frågar lågmält om matklubben. Hon tar med oss in i köket, ut genom en dörr, till en trappa. Den leder upp till något som påminner om en vanlig lägenhet. När vi stiger in får vi varsitt glas vin, hälsar på med kocken för kvällen, Björn Malmsten, och fortsätter att skaka hand med människorna som har samlats. Mystiken luckras upp för varje nytt handslag.
22 personer, från 30-årsåldern till käpp-åldern, samlas runt det stora bordet med levande ljus och bestick för tre rätter var. Björn, som under flera år var köksmästare på Tempo, tillagar ett rådjur som han själv har skjutit, och den korv som han bland annat serverar får en rykande åtgång.
Trots att jag har en sommelier från Noma i Köpenhamn bredvid mig och en kock från stadens bästa restaurang mitt emot mig är det hela mycket avslappnat med en blandning av karaktärer. Ingen kräver dig på en redogörelse för vad du anser om kvällens vin och ingen ber om ordet för att diskutera maten på tallriken. Det är bara en trevlig söndagskväll i ett slutet sällskap med människor som vill avnjuta god mat och gott vin tillsammans med likasinnade. Ett långt bättre sätt att tillbringa en söndag än med chips och niofilm.
Emil Broomé har varit sommelier på bland annat Mrs Brown och Trio, är aktuell med ett spännande vinprojekt, klubbansvarig på Brogatan och är med och driver Prejka samt skivbolaget Lugnet. En gång i månaden arrangerar han Älgarnas Trädgård i Brogatans festvåning.
Varför började du med matklubben?
–För att få en plats att äta mat och dricka vin på ett annat sätt. Med den typ av mat och vin man själv vill ha, med många olika människor och avslappnad stämning.
Vem kommer hit?
–Vänner och olika människor med intresse av mat och vin. Jag kanske har stått och snackat med någon på Möllans Ost eller träffat någon på Systemet som jag har bjudit in. Det ska inte vara jag och mina kompisar.
Det kan låta nördigt. Men hur är det egentligen?
–Det är extremt onördigt. Du kan få det hur nördigt du vill men upplägget är inte så. Ingen petar dig på näsan och ingen föreläser. Jag gillar inte det upplägget. Men är det något du vill veta är jag säker på att du kan få svaret här.
Hur fick du ditt matintresse?
–Det började nog när jag var fjorton och blev vegan och min mamma sa åt mig att jag fick laga maten själv. Jag var vegan i ett år men mitt intresse för mat fortsatte och när jag började på restaurang Miso fick jag ett intresse för vin.
Vilken typ av mat gillar du själv?
–Grönsaker är det jag oftast längtar till. Det finns så stora skillnader i det. Två potatisar kan se likadana ut men vara helt olika.
Kan du ge oss ett vintips?
–Brut Nature från Laherte.