Bistronomi är det nya gastronomi

Mattias Kroon 16:34 6 Mar 2009
Jag tänkte förutspå en liten trend. Vi kan kalla det för Bistronomi. När fancy finkrogar upptäcker hur komplicerat det är att hålla sig med dyra råvaror, stärkta dukar och små detaljer som ändå ingen uppskattar, ja, då tar de sitt förnuft till fånga och gör om krogen till en lite enklare bistro. I Köpenhamn är det redan verklighet, tre krogar gav upp sina Michelinstjärnor och gjorde enklare krogar, i Stockholm görs Vassa Eggen om till steakhouse och i Göteborg gör firade stjärnkrogen Basement ungefär samma sak. Atmosfär var först i Malmö att ta steget från gastronomi till bistronomi, nu väntar jag med spänning på att fler ska följa efter. Bistronomi är ett ord du kommer att slita ut det här året, glöm inte var du läste det först.

1. Trio
Tegelgårdsgatan 5, tel 040 57 97 50
Spännande gastronomi i världsklass. Och gillar du vin hittar du inte en mer intressant källare än Trios.
Öppet: tis–lör 18–24

2. MR
Kultorvet 5, tel +45 33 91 09 49
Köpenhamns mest underskattade lyxgastronomi serveras just nu av Mads och hans team. Kostar visserligen som en weekend i Rom, men där har du redan varit, eller hur?
Öppet: mån–lör 18–24

3. SMAK på Konsthallen
S:t Johannesgatan 7, tel 040 50 50 35
Lunch är det viktigaste målet på dagen, inte minst socialt.
Öppet: alla dagar 11–17

4. Café le fil du Rasoir
Norra Vallgatan 62, tel 040 664 48 80
Jag gillar verkligen deras Le Burger. Grillat kalvkött mellan två skivor brioche, plus saltgurka och krispiga salladslöv. Synd bara att de dumt nog snålat in på klubbverksamheten.
Öppet: vardagar 11.30–01.00, lördagar 17.30–01.00

5. Brogatan
Brogatan 12, tel 040 30 77 17
Förra årets stora trend, råbiff med ostron, äter du företrädelsevis här. Och i källaren huserar klubben Underlandet, stans just nu hetaste mötesplats.  
Öppet: mån–tis 11.30–01.00, ons–tors 11.30–02.00, fre 11.30–03.00, lör 12–03, sön 12–01
 
6. Tempo
Södra Skolgatan 30, tel 040 12 60 21
Alltid fullt, bara för din skull.
Öppet: alla dagar 18–01

7. China Garden
Möllevångstorget 5, tel 040 88 300
Deras fantastiska Dim Sum-meny är numera det enda jag lever av på helgerna.
Öppet: alla dagar 11–22

8. Green Mango
Ystadgatan 10, tel 040 611 12 10
Thaimat från sin ljusaste och mest välbalanserade sida.
Öppet: vardagar 11.30–15.00, mån–tor 17.00–21.30, fre 17–22, lör 13–22, sön 13.00–21.30

9. Plockepinn
Bergsgatan 29, tel 040 23 37 50
Fantastiska luncher, verkligen. Åt här en av de bästa Wallenbergare jag någonsin fått söder om Sweahof i Göteborg. Och jag är barnsligt förtjust i salladsbufféer som har rårivna morötter och majs, det är små laster som jag verkligen inte skäms över.
Öppet: mån–fre 11.30–14.00, tis–tors 18–01, fre–lör 18–03

10. Malmö Operagrill
Östra Rönneholmvägen 20, tel 040 20 84 37
En bra krog man oftast glömmer bort, men som alltid överraskar positivt.
Öppet: mån–fre 11.30–14.00, tis–lör 17–24, sön 14–19
Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.