Vita

Redaktion 07:48 4 Sep 2018

Efter det här besöket är vi beredda att ge Danmark ensamrätt på anka. 

Vad tänker du på när du hör orden dansk mat? Jag slår vad om att det är något som i alla fall innehåller en av följande ingredienser: Smörrebröd, korv, flaeskesteg eller frikadeller. Eller en härlig mix av allt. Själv hade jag ingen om att anka var något danskt, men efter det här krogbesöket är jag beredd att köpa resonemanget rakt av och titulera ankan som dansk nationalrätt. 

Den här gången i Köpenhamn ville jag testa det danska köket så jag bestämde mig för att besöka den relativt kända restaurangen VITA som marknadsför sig själva som traditionellt dansk. 

Restaurangen ligger ett par hundra meter ifrån Kongens Nytorv, på samma torg som den något överhypade burger jointen Gasoline Grill. Området är fyllt av restauranger och kan vara ett tips i sig för den som vill ut och äta i ”inre byn” även om man inte har fått cravings efter något danskt. 

Först håller vi på att gå förbi restaurangen, eftersom uteserveringen och lokalen ligger en bit ifrån varandra. Men som tur är blir vi inkastade av en servitris som kommer i full fart med en rykande huvudrätt på högerarmen. På somrarna när uteserveringen är öppen får personalen finna sig i att transportsträckan blir en bra bit längre.   

Vi tar ett bord i solen och blir tilldelade våra menyer direkt. Servitören berättar att Vita är Tina Turners och Mike Tysons favoritrestaurang i Köpenhamn och att de ”alltid kommer hit” när de är på besök. Hur ofta det är, om det hänt en gång på 80-talet, eller om det bara är ett extremt märkligt försäljningsknep, det får vi inte veta. 

Men att båda två alltid väljer ankan, det är en sak som är säkert, enligt servitören. Vi faller för grupptrycket och beställer in ankan (195 danska kronor), men också signaturrätten Vita Steak (235 danska kronor) vilket är en klassisk entrecote med bearnaissås och välfriterade pommes. Till det blir det ett glas cava och en Tuborg Classic. Om vi ska kommentera priserna så går det inte att undgå att det är ett ganska högt pris, för allting utom cavan, särskilt eftersom den svenska kronan står i dålig kurs. 

Ankan serveras på klubba tillsammans med sötpotatis och rikligt med skysås i en egen behållare. Och om det nu är så att den 78-årige Tina Turner åker över Atlanten bara för ankan, så kan vi ändå förstå henne. Den är sanslöst god, smälter i munnen och gifter sig tillsammans med skysåsen och sötpotatisen, om vi ska använda oss av gourmandspråk. 

Den 200 gram tunga entrecoten är också bra och lättuggad, även om den inte är i närheten av ”medium rare” som vi beställde. Snarare well done. 

Överlag kan vi rekommendera Vita till den som besöker Köpenhamn och vill njuta av det traditionella danska köket. Menyn är stor och restaurangen erbjuder även en lite mer avskalad frokostmeny (lunchmeny) till något lägre priser. 

Med ett förhöjt kolesterolvärde går vi mätta och belåtna, men något fattigare, därifrån.

Store Kongensgade 25, Köpenhamn.

Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån-tis 11:30-01, ons-tor 11:30-03, fre-lör 11:30-05, sön 11:30-22.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!