Annandag jul. Göteborg har anammat lantistraditionen med hemvändardag på juldagen. Vi är trötta, och darrar – fram till andra ölen ungefär, då börjar skakningarna lägga sig. Vi är på Ottomania, Medelhavets gillestuga som är ganska nyrenoverat. Vårt sällskap härjade till sent igår och det är lite snurrigt här vid bordet. Efter en tur till toaletten berättar hon att hissmusiken de spelar har ännu högre volym på toaletten och hon fastnat i den dramatiska stämningen ett tag. Som arkitekt med erfarenhet av inredning kan hon inte bestämma sig om att hon tycker att det är ett flott ställe eller en pimpad pizzeriakänsla.
Menyn är stor, lite för oöver-stiglig en sådan här dag och vi bestämmer oss för att dela på en tallrik meze. Efter ett tag serveras en blandning av små godsaker och inlagda grönsaker – den inlagda gurkan och de fräsigt skurna grönsakerna var bäst. Ett antal röror av okänd karaktär klär också fatet. Upplägget passar vårt långsamma tempo, medan grabbgänget vid bordet bredvid smäller i sig lass med mat från grillen.
Eftersom det hela tiden kommer bröd serverat av trevlig personal ägnar vi middagen åt att dra anekdoter och skrapa upp de fina rörorna. Men det är inte läge att beställa in en huvudrätt efter den mastiga mezetallriken så vi skippar köttet och går rätt på sista posten.
Till efterrätt delar vi på en chokladfondant med vaniljglass och det är kanske inte vårt bord. Men gott är det trots att köket har pytsat Ottomanias logga på tallriken med kakao. Vår medhjälpare säger att den är ”lika god som på Burger King, fast på ett bra sätt”.
Öppet: mån–tors 16–00, fre 16–01, lör 13–01, sön 14–23.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2014.