Kraków Restaurang

Redaktion 15:31 28 Aug 2014

 

krakow_gbg_twal.jpg

För den okunnige är Kraków en polsk restaurang och fanbärare halvvägs mellan Schillerska och Landala Torg som legat på samma plats i evigheter. Det är 14 år sedan sist jag var där. Då var jag 17 och lyckades få en öl i baren. Jag har nog förändrats sedan dess men det har inte inredningen, maten eller klientelet. Det är underbart.

 

Restaurangen är full, men en stor öl i baren och lite smygläsning av menyn fungerar som terapi. Här finns många rätter som både lockar och skrämmer. Servicen är familjär på det där sättet som släktingar som inte riktigt vill träffa en. Det är inget fjäsk.

 

Vi tar sillen till förrätt och den smakar riktigt bra, men det fanns många andra lockande förrätter. Inför varmrätten kan vi inte bestämma oss och tar blandrätten med kokta piroger, bigos och polsk skinka. Bigos är en surkålsgryta späckad med kött som kan vara något av det ädlaste Europa har att erbjuda och Krakow levererar de bättre än många.

 

Pirogerna går att få kokta eller stekta, det senare är godare och som en modern referens kan vi berätta att de ser ut som lite större dumplings.

 

Efter en liten paus går vi på käket igen, här gäller det att äta snabbt innan kroppen fattar hur mycket mat det egentligen är, och vi pustar och svettas. Chockerat ser vi att tanterna på bordet bredvid beställer in varsin glasstallrik till efterrätt.

 

Själv sitter vi med paltkoma.

 

Adress: 
Karl Gustavsgatan 28
Telefon: 
031-20 33 74
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–lör 17–00
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Signum

Det är en snårig väg att färdas för att ta sig till Thomas Sjögrens nya restaurang. Men det är det värt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!