
Foto: Thomas Wal
Björn Perssons lilla källare nedanför hans Kock och Vin har snabbt blivit ett populärt näste. Inte minst bland andra krögare och krogpersonal. Här sitter de efter stängningsdags och skvallrar om gäster som gett dålig dricks och tipsar varandra om hur man tärnar en tomat.
Men inte bara krogpersonal har hittat hit. Baren är också populär bland vanliga dödliga som aldrig sett insidan av ett professionellt matkök.
Jag tror tricket är att det länge funnits ett sug efter ett lätt, opretentiöst ställe att beställa rätter av ett lite lyxigare slag. Lite mer avspänt. Lite mer lugnt. Som baren på Hos Pelle. Ibland blir det dock för lugnt. Det enda problemet med Björns nya joint är långa väntetider. Men maten är fantastisk. Rolig och väl tillagad.
När lyxkrogen Kock & Vin nyligen flyttade sin vinbar ner i källaren blev det Björns Bar, ett opretentiöst krypin där man fram till midnatt kan beställa allt från anklever och ostron till blodpudding. Blodpuddingen är så väl behandlad att den slåss med en anklever om första platsen.
Men även om maten är lysande så är det formen och konceptet som är viktigast här, att känna att det är lika okej att beställa ett glas vin som en hink musslor eller en bit kött.
Det är Björn Persson, och på senaste tiden SoHo, som vi ska tacka för en väl fungerande vinbar. Björn har något högre ambitioner än SoHo och är lite dyrare, men båda borde få något slags Göteborgspris. Det blir nog också så lite längre fram...
Öppet: tis-lör 18.00-22.30 då köket stänger, baren är öppen till 01.00.