Niklas Jakobsson ser ingen risk för vinflation utan tror att fler ställen gynnar svenskarnas vinkunskap.
Sveriges städer kryllar plötsligt av vinbarer. I takt med ogräs frodas de bland kvarteren så att det är svårt att hänga med. Hur kommer det sig att alla plötsligt vill sälja vin från bar?
Under våren 2022 öppnade Niklas Jakobsson naturvinsbaren Ninja på Södermalm i Stockholm. Han har drivit vinimport med nisch på naturliga viner i femton år och länge haft planer på ett eget ställe.
– När jag börjande ta in naturviner tyckte många att jag var dum i huvudet. Det var väldigt annorlunda mot de viner som fanns i Sverige då. Där började min tanke om en egen opretentiös vinbar, som de jag sett i Frankrike, Italien och Spanien. Enkla ställen med världsklassviner och funkiga knasflaskor som trängs på samma hylla. På den tiden fanns det typ bara en vinbar i Stockholm, den var inredd med chesterfieldsoffor och mörkt trä. Personalen dekanterade viner i frack och serverade i olika avancerade glas. Det har fastnat som en skräckbild hos mig över hur jag inte vill ha det, säger Niklas.
I kvarteren runt Ninja ligger flera ställen av samma skrå. Cave Nizza, Folii, Post bar, Nofo, Vina, PS vin och Alba, för att nämna några.
Ett tag var det hamburgare, sen var det finöl och nu är det vinbarer. Varför trendar vin?
– Jag tror inte att vin och vinbarer är en trend, inte hamburgare heller. Det är kul att det öppnar mänga ställen och jag tror att det finns underlag att öppna fler, det är inte en fluga. Men sen hoppas man ju som med allt annat att de ställen som inte är bra försvinner. Det är det som är bra med konkurrens.
Du har sagt att det bör finnas en vinbar i varje kvarter. Finns det inte risk för vinbarsinflation?
– Jag tror det finns plats för alla som är duktiga och hittar sin nisch. När jag började intressera mig drack jag klassiska viner och lärde mig grunderna därifrån. Jag är rätt nöjd med att jag har gått hela det lärovarvet, det har gett mig förståelse för rörelsen med naturligt vin. Det är en motreaktion på det industriella skit som görs. Men vi hade en praktikant här som hittat till vinvärlden genom just naturviner, det finns så många olika ingångar och genrer nu. Det roliga med enkla små ställen är ju just att alla är lite olika och passar olika folk, vi ser ju det här, det är smockfullt hela tiden och vi har redan jättemycket stammisar trots att det ligger bra ställen runt knuten. Men framför allt får vinbarerna i gång ett intresse hos människor som gagnar alla som gillar vin.
Systembolaget har de senaste åren visat en ökad försäljning av dyrare viner. Det har delvis förklarats med att svenskarnas intresse för mat och dryck växer och således även motivationen att betala mer för dessa varor. Men hur ser egentligen kunskapen ut i svenska hushåll och vad behöver man veta innan ett vinbarsbesök
Jag har länge förespråkat att vin borde vara en del av hemkunskapen i grundskolan.
– Det ska jag föreslå, det ska fan in i läroplanen. Många tycker vin är svårt men en följd av att det öppnar många ställen är att fler människor kommer i kontakt med vin. Jag tror att det kommer göra vin mer folkligt på sikt. En viktig del när vi byggde vår bar var att flaskorna skulle stå synligt på öppna hyllor. Vinmakare idag har börjat skita i gamla ideal om hur flaskorna ska se ut, etiketterna blir bara knasigare och knasigare. Det förenklar kommunikationen med gästerna som kan peka på sådant de känner igen eller är intresserade av. När vi gör det prestigelöst så tycker folk att det är roligt. Majoriteten av det vi säljer är viner på glas, för folk är så jäkla sugna på att testa massa olika och nya grejer. Men så fort du måste läsa en meny med svåra ord så höjer man tröskeln. Jag kan också tycka att det är jobbigt att få en vinlista tjock som en bibel framför mig.
Vinbarernas frammarsch gör sig gällande också utanför huvudstaden. Druvmustfyllda vattenhål öppnar på löpande band i många av landets städer.
– Man börjar ta vinbarer för givet i gatubilden, till exempel när man skissar på nya stadsdelar. Okej, vad behöver finnas? En matbutik, några restauranger, kiosk och vinbar. Vinbarerna tar verkligen mark som ett självklart inslag i svenska städer, säger Kenneth Gustafsson som driver vineriet Wine Mechanics i centrala Göteborg.
FINT VIN
Vinguiden Star Winelist har listat Sveriges bästa vinlistor 2022
PM & Vänner – Storgatan 22–24, Växjö
Djuret – Lilla Nygatan 5, Stockholm
Grand Hôtel – Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm
Hörte Brygga – Hörte Hamn, Dybäck 465, Skivarp
Operakällaren – Operahuset, Karl XII:s torg, Stockholm
… och Stockholms bästa vinbarer 2022
Ambar – Tomtebogatan 22, Stockholm
Bar à Vins – Narvavägen 32, Stockholm
Bar Ninja – Katarina Bangata 29, Stockholm
Babette – Roslagsgatan 6, Stockholm
Blanche & Hierta – Brunkebergstorg 6, Stockholm
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2022.