Foto: Hanna Larsson

Värt vill minska vårt matsvinn

10:26 21 Feb 2019

Corina Akner, grundaren av Värt, jobbar för att sätta matsvinnet i nya sammanhang.

Runt om i Gamlestaden händer det mycket just nu. Precis intill spårvagnshållplatsen till exempel, där Corina Akner huserar med sitt företag Värt. Corina har drivit sitt företag i strax över två år och sedan i maj 2018 befinner hon sig i en 800 kvadratmeter stor industrilokal. Vad hon gör där? Får folk att sluta slänga mat.

Värt är en kombination av workshoputrymme, labb, cateringkök och teambuildingrum där Corina utvecklar lösningar inom hållbarhet. Fokus ligger på matsvinn, men egentligen finns det plats för allt som rör hållbarhetsfrågor i hennes affärsmodell. Hennes inriktning på mat kommer delvis från en tid i hennes liv då hon arbetade som assistent åt kocklandslaget. Förundran över varför de inte jobbade mer med hållbarhetsprofiler och hennes egen erfarenhet inom att jobba inom restauranger ledde fram till att hon startade Värt.

I grunden är Corina produktdesigner och innan hon flyttade till Göteborg arbetade hon med design i sin hemstad Stockholm. Det märks att hon tagit med sig tänket hos en produktutvecklare in i vad hon nu jobbar med när hon berättar om vad man kan göra med något så enkelt som grönsaker.
– Mat är ju en produkt. Vad gör man med en tomat? Ketchup är en lösning, tomatchips eller tomatpuré är en annan lösning med längre hållbarhet. Det är en produktutveckling. Man ställer sig frågan om vad man vill ha för produkt helt enkelt och det är ganska kul att om man har ett problem med mat, så kan man äta upp det på samma dag. Så det är en väldigt enkel och rolig process.

Tillsammans med sin kollega Charlie Ray som är gastronom jobbar Corina varje dag med att hitta nya, kreativa lösningar på hur en kan ta hand om sitt svinn. Deras kombinerade kunskaper om produktutveckling och gastronomi gör att de förnyar greppet att ta hand om matsvinn från vad det i klassisk bemärkelse brukar innebära. Räddningsmissionen och liknande hjälporganisationer har en lång tradition av att ta hand om matsvinn och laga enkla rätter åt de mest utsatta i samhället, men Corina och Charlie ser en annan gastronomisk utmaning för svinnet. De vill laga fine dining på de produkter som de flesta grossister slänger i soptunnan och bjuda på spännande mat och munupplevelser. Som exempel berättar Corina om vad en kan göra med övermogen vattenmelon, mango, svamp och avokado.

Speciellt avokado är en råvara som de flesta slänger direkt i komposten när de upptäcker att den är trådig och lite brun. Är den inte perfekt nog att äta med sked i sängen säger Corina att de flesta inte ser någon mening i att hitta på något nytänkande med den. Hon menar att en annars för mjuk avokado bland annat är utmärkt som källa till fett eller som alternativt bindmedel till ägg. Liknande produktutvecklingar av råvaror som är lite förbi sitt bäst före datum är det som hon lär ut i sina workshops.
– Vi brukar dela upp folk i grupper och så kanske man får några specifika råvaror att förhålla sig till. Sen brukar vi säga “såhär brukar vi göra” och “vi hade tänkt på det här sättet”. De får ofta göra labbar, sensitizing labs kallas det, där en till exempel får ta på sig en ögonbindel och provsmaka lite olika produkter. Med en övermogen avokado kanske någon då tänker att det här var ganska fett, det blir nog en bra bas i något om vi kryddar till smaken.

Runt om i Göteborg uppskattar Corina att det finns ungefär 20-50 företag som på olika sätt arbetar med denna typen av hållbarhetsfrågor. Vissa är etablerade företag som aktivt försöker minska på sitt svinn i sin produktion medan andra är mer nischade så som Värt. Intresset för att engagera sig sträcker sig även till privatpersoner, berättar Corina som ser att scenen för hållbarhetsinitiativ är på stark framväxt.
– Folk är intresserade av matsvinn. Jag får jätteofta förfrågningar från folk som vill komma hit som undrar om man kan ta en tur någon gång. För mig att skapa öppna evenemang just nu är dock lite svårt, då kanske en sponsor behövs så att det blir ekonomiskt hållbart för oss som driver det. Det är viktigt för oss att det inte blir ett volontärprojekt, men vi vill gärna arbeta mer med andra likasinnade och styra upp event så att en slipper sitta med alla ansvarsområden själv.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!