Välkommen till Elsa

15:10 24 Jan 2022

Resultatet av ett 15 år långt kulinariskt äventyr på några av världens bästa restauranger är här. 

Leon Boström Laurin har sedan 2008 bott utomlands och jobbat på stjärnkrogar i bland annat Mexiko och USA. När han fick besked om att han hade en hjärntumör gick flyttlasset emellertid hem till Sverige. För drygt ett år sedan startade han Malmøboxen och nu har han även öppnat mat- och vinbaren Elsa i Malmö.

I somras kunde malmöborna se en vit lådcykel med texten ”malmøboxen” på olika ställen runt om i staden. Det var Leon Boström Laurins nya lunchkoncept och fokus låg på att servera nyttig och hållbar mat till en billig peng.
– Jag var sjukskriven i ett och halvt år och gick på många promenader i Malmö. Jag upplever att lunchutbudet är ganska begränsat. Min idé med Malmøboxen är att laga en riktigt bra lunch som är nyttig, hälsosam med bra produkter för en billig peng. Med en billig peng menar jag mellan 95–120 spänn. Då kan man få en ekologisk lax för de pengarna och det finns inte i Malmö, säger Leon Boström Laurin och fortsätter:
– Malmøboxen kommer fortsätta vara en cykelrestaurang i sommar.

Sedan nyårshelgen har han även öppnat mat- och vinbaren Elsa. Framöver kommer Malmøboxen och Elsa finnas i samma lokal på Citadellsvägen. Under lunchen kommer stället heta Malmøboxen och på kvällstid tar Elsa över. På Elsa är rätterna tapasinspirerade, men Boström Laurin är noggrann med att det inte är en tapasbar.
– Jag vill inte använda ordet ”tapasbar”. Då blir det förknippat med att det ska vara spansk mat. Vi ska servera enkla, välarbetade rätter med fokus på hållbarhet och att det ska vara ekologiskt. Det ligger i tiden nu att tänka efter vilka producenter och råvaror man jobbar med. När jag säger hållbarhet innefattar det även personal och mig själv. Det ska vara en hållbar arbetsplats, säger han och fortsätter:
– Jag vill att det ska vara mycket musik, stående besökare och mingel. Vi har höga bord och vi vill att det ska vara en skön energi. Det ska vara enkel och snabb servering och att det ska vara en positiv stämning. Jag vill göra väldigt god mat på ett enkelt sätt som passar Malmö.

För två år sedan bodde han i Norge. Han pendlade mellan Mexiko och Norge för att träffa sin son som bor i Mexiko. Men en dag hittade läkarna en hjärntumör i Leon. Han behövde opereras snabbt vilket ledde till att han flyttade hem till Sverige.
– Jag fick en hjärntumör 2019. Jag genomgick två operationer som gjort att jag blivit lite tröttare. Jag är knuten till svensk sjukvård och har en sjukdom som man inte blir friskförklarad från. Man kan leva med den länge, men man blir inte riktigt frisk. Jag lever lite halvårsvis och förhoppningsvis blir det så att jag kan leva lite mer årsvis. Men jag kommer behöva göra kontroller livet ut och jag kommer aldrig bli friskförklarad. I och med att jag är svensk så måste jag bo i Sverige. Sverige är ett väldigt, väldigt bra land att ha min sjukdom i kan man säga, säger Boström Laurin.

Leon Boström Laurin har även arbetat i både Stockholm och Göteborg. Han ser utmaningar med att ha restaurang i Malmö och menar att malmöbor är mer kräsna än exempelvis stockholmare.
– När det kommer till Malmö så är det mer hemmahäng. Jag upplever inte att folk går ut på samma sätt som man gör i Stockholm och på så sätt tror jag det är svårare att driva en restaurang i Malmö. Det är en kräsnare publik kanske man kan säga. Sen finns det inte riktigt samma AW-kultur i Malmö som det finns i Stockholm. Alla ställen fylls upp på torsdagar och fredagar i Stockholm. Du kan servera apelsiner och så är stället fullt. Här i Malmö är det inte så. Är det dåligt så kommer folk inte. Och så ska det ju vara. Men då gäller det också att jag som företagare får tänka till.

Han ser fram emot våren och att få arbeta vidare med både Malmøboxen och Elsa. Även om han är medveten om att det kanske inte blir på samma sätt som tidigare.
– Det är härligt att vara tillbaka och jobba även om det är nya förutsättningar för mig. Jag kan inte jobba lika mycket eller lika snabbt. Däremot kan jag fortfarande laga mat. Och det känns bra, säger Boström Laurin.

Elsa ligger på Citadellsvägen 11B.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.