Vad har Wagyubiff, vit tryffel, pata negra och iransk saffran gemensamt? Förutom att vara ätbara organiska livsmedel är de också några av huvud-ingredienserna i världens dyraste hamburgare som nyligen visades upp då Burger Kings chefskock Mark Downing som hastigast var på besök.
Burgaren väger 170 gram och har tidigare bara sålts i London i samband med välgörenhet. Då kostade den 95 pund, eller drygt tusen svenska kronor, vilket oavkortat gick till organisationen Help a London Child. Som en av knappt 150 i världen fick jag som representant för Nöjesguiden tillsammans med ett gäng andra matintresserade förmånen att smaka på kreationen. Under ordnade former bars miniversioner av The Wagyu Burger ut till en minst sagt förväntansfull publik som girigt tuggade i sig. Hur det smakade? Som en lussebulle med kött.
Ingredienser
Nygräddat bröd smaksatt med vit tryffel och iransk saffran
21 gram organisk majonnäs
9 gram mâchesallad
20 gram Cristalsauterad lök
9 gram vit tryffel
En skvätt tolvårig balsamvinäger
20 gram lufttorkad Pata Negra
1 gram rosa Himalaya-salt
Japansk Waguybiff
Iransk saffran