Soja på malmöitiska

20:57 23 Feb 2022

Värnhemstorget är kanske inte det torg i Malmö man främst förknippar med ett stort och varierat krogutbud. Men kanske håller det på att förändras. Åtminstone om man frågar Linda Ovesson som i somras var med och öppnade dumplingbaren Såjja på Värnhem.

Den som passerade Värnhemstorget i somras kunde notera människor som köade till en liten lokal på hörnet där Kungsgatan möter Värnhemstorget. I den lilla lokalen hade paret Linda Ovesson och Liu Jian öppnat en ny dumplingbar vid namn Såjja och det var på grund av dem folk hade samlats.
– Det har gått över förväntan och det har varit jättemycket folk. Visst är man orolig när man öppnar mitt under en pandemi och dessutom gör det på Värnhem. Av tradition har det ju inte funnits så många ställen här. Men allt har gått över förväntan och det har varit otroligt mycket folk.

Varför heter den Såjja?
Såjja är ju soja på malmöitiska. I Kina är den viktigaste ingrediensen soja. Soja och vinäger är som vårt salt och peppar. Namnet Såjja är en fusion mellan Malmö och Kina, men maten är inte riktigt det. Vi, jag och Liu, är en fusion mellan Malmö och Kina.

Det var slumpen som gjorde att paret öppnade Såjja just på Värnhemstorget. Just Värnhemstorget är kanske inte det torg i Malmö som man först och främst förknippar med ett brett krog- och restaurangutbud. Men det vill Linda Ovesson hjälpa till att ändra på.
– Vi sprang över den här lokalen och det behövs här på Värnhem! Det behövs fler ställen på Värnhem. Det här är ett torg som ändå varit ganska dött. Det är en fin lokal och man kan sitta ute på sommaren. Det är ändå trots allt relativt centralt och det blir alltmer centralt ju mer de bygger runtomkring här.

På menyn återfinns jiaozi (kinesiska dumplings), bao och wontons. Linda Ovesson vill att Såjja ska vara en avslappnad kvarterskrog med ett utbud som passar alla. På utsidan går träbänkar fästa i fasaden runt hörnlokalen. Det första man möts av när man går in på Såjja är en öppen och luftig bardisk och lokalen är enkelt och sparsamt inrett.

Idén till menyn på Såjja är tämligen enkel: att servera så god mat som möjligt och att inte utesluta någon.
– Till en början har vi lagat rätter som legat Liu Jian varmt om hjärtat. Vi har försökt hitta en bra balans mellan kött och veganskt. Även om du är vegan ska du kunna komma hit och äta en hel middag. Det har varit en sak vi verkligen tänkt på, att inte försöka utesluta någon. Om man kommer ett sällskap ska man kunna komma hit och att det ska funka.

Vad dricker man bäst till dumplings?
– Vi har tagit in lokal öl från Sibbarps bryggeri i vårt standardsortiment och sen tar vi även in andra öler. Traditionellt sett dricker man lager till dumplings. Men fler och fler dricker vin till och det funkar bra. Cava funkar också bra. Vi har våra shitakedumplings med kraftigare smak och där skulle jag säga rödvin passar väldigt bra till det. 

Linda Ovesson och Liu Jian träffades i Shanghai. Liu Jiang kommer från en familj i Kina som lagat dumplings i generationer bakåt. Och han gör allt från grunden i köket på Såjja. 
– Jag tror att vi är de enda i Malmö som gör det här från grunden. Vi serverar färska, handgjorda dumplings varje dag som aldrig gått igenom någon frys. Det särskiljer oss från andra.

Såjja ligger på Kungsgatan 60 i Malmö.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.