Foto: Okidoki Arkitekter.

Så blir det nya krogpalatset på Stigbergstorget

21:26 26 Apr 2022

Att Göteborgsfamiljen storsatsar med ännu ett krogpalats har nog inte gått mången förbi.

Efter omvandlingen av banklokalen på Skanstorget till grandiosa Skanshof, är det nu gamla biografen Kaparen på Stigbergstorget som ska få sig en makeover. En italiensk-judisk espressobar och världens största pizzeria är bland annat att vänta. Det är dock inte en öppning som mottagits helt utan ett visst motstånd. I ett omtalat debattinlägg i GP kritiserade bland annat komikern Marcus Berggren satsningen, där han påstod att ”Göteborgsfamiljen inte har en aning om hur folk i Majorna roar sig”.  

Vi tog tempen på Göteborgsfamiljens Tobias Hamberg för att se hur läget ligger och om han var orolig för att Marcus Berggren skulle få rätt. Men framför allt vad vi kan vi förvänta oss av jättesatsningen på Stigbergstorget.
– Vi vill skapa Göteborgs varmaste och mest välkomnade restauranger.

Vad blir det för olika typer av krogar?
– Ilse Grön Krog blir en vegetarisk bistro med influenser från kök i hela världen. Ambitionen är att servera ”moffig” mat, certifierade naturviner och cocktails, i skön miljö. Det blir också en italiensk espressobar med judiska influenser, Bar Shitsel. Den kommer att hålla öppet från tidig morgon till sen kväll. Den största restaurangen blir dock Moreno Pizza. En jättestor pizzeria och ölhall med tillhörande biergarten på taket. Kanske världens största pizzeria faktiskt! Kaparen är en vacker gammal byggnad med anor från 1940-talet. 

Kommer ni att flirta med lokalens historia på något sätt?
- Kaparen byggdes år 1940 och var då Göteborgs största biograf. Vi har återställt det ursprungliga välvda taket, restaurerat relieferna på väggarna samt terrasserat golvet mot den ursprungliga bioduken. Det ska bli fantastiskt kul att bjuda in Göteborgarna till denna historiska miljö på nytt och vi är glada att Lidl ville sälja till oss istället för det self storage-företag som också var med i budgivningen på fastigheten. 

Hur kommer era nya restauranger att bidra till den befintliga matscenen i Majorna?
- Vi har utformat koncepten för att bli ett bra komplement till de restauranger som redan finns i området. Ambitionen med Moreno Pizza är att bli Stigbergets självklara mötesplats. Med Ilse vill vi bidra med en ny typ av vegetarisk restaurang som inte funnits i Göteborg innan. Sen anser vi att varje stadsdel med självaktning ska ha en espressobar. Därför kändes Bar Shitsel självklar! 

Vilken publik hoppas ni kunna locka till de olika restaurangerna?
- Vi riktar oss mot de boende i stadsdelen, familjer som besöker Sjöfartsmuseet och förväntar oss även gäster från Göteborgs övriga stadsdelar. 

Ni planerar för en öppning lagom till Valborg. Kommer ni att hinna med det?
– Det är i praktiken omöjligt men vårt byggbolag har gjort det omöjliga förut vilket gör att vi fortfarande är hoppfulla. 

Blir det en öppning med pompa och ståt?
– Vi planerar en pressvisning eftermiddagen den 29 april där vi även kommer att bjuda in alla byggarbetarna som har arbetat med projektet. Därefter, från klockan 20, är alla välkomna. 

Komikern Marcus Berggren skrev, i samband med köpet av Kaparen, ett ironiskt(!?) debattinlägg i GP om att ni "inte har en aning om hur folk i Majorna roar sig”. Har ni gjort er hemläxa?
– Vi tror att Marcus Berggren och många andra har blandat ihop oss med Avenygruppen som är samlingsnamnet för Stureplansgruppens nattklubbar i Göteborg och därmed varit kritiska till om det skulle passa in. Marcus Berggren är precis den typ av gäst vi önskar oss.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!