Så äter du för under tio kronor per måltid

14:03 31 Jan 2018

Trött på att stirra in i ett tomt kylskåp och fundera på vilka magiska kombinationer som kan växa fram utifrån ketchup och burkmajs? Hanna Olvenmark driver företaget Portionen under tian där hon dagligen erbjuder lösningar på Sveriges kanske vanligaste studentproblem: maten.

Många studenter kämpar med att få pengarna att räcka till annat än de matvaror som vanligtvis förknippas med studentliv så som snabbnudlar, pasta och färdiga frysrätter. Dietisten Hanna Olvenmark har under flera års tid delat med sig av recept och tips för att sänka matkostnader på sin hemsida undertian.com. Tanken med sidan är att varje recept ska kunna tillagas för mindre än tio kronor per portion utan att kompromissa i varken smak eller näring. Vi har pratat med henne för att bland annat få svar på vad den ultimata dejtmaten är och dessutom ta del av hennes bästa studenttips.

Ungefär hur mycket pengar lägger du själv på mat i månaden?
 – Jag lägger mellan 1200 och 1500 kronor i månaden. Jag äter inte så mycket ute eller fikar men jag räknar in det i den summan också. Jag gör hellre andra roliga saker för pengarna.

Tänk dig en student med 48 kronor kvar på matkortet och ett tomt kylskåp en vecka innan studiebidrag. Vad kan du ge för råd till hen? Vad är det viktigaste att tänka på/köpa hem?
 – Då skulle jag göra ett storkok med linser, rotfrukter och pasta. Man kan köpa två, tre burkar krossade tomater, lök, morot, palsternacka, vitlök. Det är bara att koka upp, koka pasta och så röda linser. Det kostar inte många kronor och då kan man nog nästan klara sig en hel vecka.

Vilka tre recept återvänder du alltid till? Har du några egna favoriter som du är extra nöjd med?
 – Framför allt kokosmjölksgrytan med kikärtor, den gör jag jätteofta. Man kan variera den med linser också. Sedan även min grönkålspasta. Grönkålen är dock på väg ur säsong nu så det går jättebra att använda fryst broccoli eller fryst spenat för att komma undan billigt. Morot- och linsbiffarna är också en favorit.

Har du något oväntat tips eller esse i rockärmen? En billig basvara eller maträtt som folk lätt glömmer bort?
 – Frysta grönsaker vill jag slå ett slag för. Det är väldigt näringsrikt och det är mycket större chans att vi inte slänger det än om vi köper färska.

Det är inte alla som kan lyckas med en god svamprisotto. Har du tips på några riktigt enkla maträtter som den allra sämsta kocken klarar av att tillaga?
 – Ja, då tycker jag att grytor är bra. De kräver inte att du hackar fint eller står och passar noggrant så det är en bra början. Många pastarätter är också ganska enkelt, förutsatt att du kan koka pasta. Det är inte så farligt att misslyckas heller. Jag har lagat mat som smakat skitkonstigt ibland, men då vet jag det. Man får försöka vara kreativ och inte ha för höga krav på sig själv i köket.

Vilket av dina recept skulle du föreslå om man som student vill imponera på en dejt med en bra middag?
 – Då skulle jag göra en av mina pizzor. Jag har en potatispizza som är jättegod. Den kallas till och med ”dejtpizzan” av mig och en kompis. Om den fungerat i det syftet tänker jag dock inte avslöja, det får ni försöka lista ut själva. En annan kompis brukar också säga att min grönkålspasta är min ”liggarätt”. Det är den verkligen inte, men man får väl prova och se om det går hem.

En undersökning i Dagens Nyheter från 2014 säger att genomsnittsstudenten lägger 1798 kronor på livsmedel varje månad. Hur mycket pengar tycker du är rimligt att göra av med och ändå kunna äta gott?
 – Min egen budget, mellan 1200 och 1500 kronor är väl rimligt, beroende på hur mycket man äter. Om man till exempel tränar mycket äter man ju mer men 1500 borde alla kunna komma undan med. Att handla för 300 i veckan är fullt görbart om man planerar, och undviker att köpa mycket kött. Jag har överlevt på 600 kronor en hel månad en gång men då blev det väldigt mycket linsgrytor.

Handen på hjärtat, hur ofta fuskar du och lagar mat som kostar mer än tio kronor per portion?
 – Alltså väldigt sällan faktiskt. Kanske någon gång i veckan. All mat som kommer upp på bloggen lagar jag ju. Det låter så tråkigt att säga att jag inte fuskar, men jag gör typ inte det. Ibland lägger jag till olika toppings och så för att det ska se snyggt ut på bild och då blir det lite dyrare. Men annars lever jag liksom som jag lär. De gångerna jag köper halloumi brukar det också kunna kosta lite mer. 

Har du något guilty pleasure i matväg?
 – Halloumi är nog en sådan sak. Just det, ett annat guilty pleasure är Oatly iKaffe också. Jag brukade dricka komjölk men nu har jag bytt ut det mot havremjölk vilket är typ dubbelt så dyrt. Jag använde kanske fem deciliter mjölk i veckan till kaffet tidigare men nu köper jag säkert två eller tre paket iKaffe. Det är så sinnessjukt gott, jag kan stå och halsa den bara. Så det känns ändå värt det.


Hannas studenttips

  • Se över dina utgifter
    Hur mycket pengar lägger man egentligen på mat? Vilka köp är det som blir dyra? Om man känner att pengarna flyger iväg föreslår Hanna att man sätter sig ner och kollar var pengarna faktiskt tar vägen. På så sätt kan det finnas utrymme för justeringar.
  • Nödmatlåda
    Hanna har alltid två eller tre nödmatlådor i frysen. De är en bra räddare att ha om det skiter sig någon gång och man har mycket att göra. Istället för att gå och köpa hämtmat finns nödmatlådan där som en liten buffert.
  • Planering
    Hanna förespråkar att gå till mataffären så sällan som möjligt. Ju oftare vi handlar, desto mer pengar spenderar vi i månaden. Om man istället börjar tänka ut vad som ska handlas i förväg och planerar några dagar framåt kan man undvika många onödiga köp.
  • Köp mindre godis och snacks
    Som tidigare student minns Hanna att det kan bli mycket mellanmål och godisbitar. Hon tipsar om att kolla upp hur mycket pengar man lägger på sådant eftersom det oftast inte innehåller någon näring men kan kosta ganska mycket. Lösgodis kostar till exempel cirka 70 kronor per kilo jämfört med bananer som kostar cirka 25 kronor per kilo. På Hannas hemsida finns många recept på billiga mellanmål som är enkla att laga själv och ta med sig.
  • Smaksätt billigt
    Hanna tycker att man kommer långt på att ha ett skafferi med några stycken ganska olika kryddor. Några av hennes favoriter är curry, rökt paprikapulver, spiskummin, och torkade örter, exempelvis basilika eller oregano. Hon rekommenderar också att ha sambal oelek i kylen samt olika örter i frysen.
  • Utnyttja studenttiden
    Hannas sista tips är att försöka se matbudgeten under studenttiden som en bra grund inför framtiden hellre än en tillfällig fattig period. Man kan använda den tiden till att odla bra vanor och undvika att utgifterna skjuta i höjden när man sedan börjar jobba och har mer pengar.


 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2018.

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!