Sveriges coolaste jobb: Residus

Redaktion 13:15 12 Sep 2019
Efter många år på varsitt håll i modebranschen startade Elin Mohlander och Evalena Jonsson sitt egna märke Residus för två år sedan.
 
Idag finns Residus hos cirka 35 svenska retailers och har precis börjat expandera mot närliggande marknader som Benelux, Danmark, Norge, Finland och Tyskland. 
 
Hur ser personalstyrkan ut? 
Evalena: Det är jag, Elin och Jonna som är anställda. Alla har olika roller inom företaget men vi jobbar tight och alla hjälper till med allt så som det ofta blir i en liten start up. Utöver detta har vi i princip alltid två praktikanter på deltid. Det är ambitiösa och drivna personer som gör en längre praktik hos oss samtidigt som de studerar. Att ha praktiserat på en startup där man får ta stort ansvar och driva egna projekt under sin praktik är ett utmärkt sätt att skaffa sig erfarenhet och sticka ut på arbetsmarknaden när man sedan tar sin examen. Jonna som numera är anställd hos oss började genom just en sådan praktikplats!
 
Hur bär man sig åt för att få jobb hos er? 
Evalena: Kom in på en praktik och gör dig själv oumbärlig för oss så kommer vi anställa dig så fort vi kan!
 
Vad bör man plugga? 
Evalena: Vill du långsiktigt kunna jobba på en högre nivå inom design så skulle jag rekommendera en modelinje på högskolenivå, bara att ta sig in på en sådan är en lärorik process.
Elin: För mig är en hög arbetsmoral viktigare än alla utbildningar! Är man villig att kavla upp ärmarna och jobba hårt så lär man sig på vägen och löser det mesta! 
 
Om ni skulle ge några råd till en person som ska sätta sig i skolbänken idag, vad skulle det vara? 
Evalena: Gör något vettigt av det. En kurs på SU med två föreläsningar i veckan och en tenta i halvåret utgör för gudsskull inte en heltidssysselsättning. Jobba eller praktisera gärna på deltid samtidigt. Annars kommer du bara ligga hemma och sova och vara bakfull och klaga på att du har för lite pengar. Alla vet det. 
Elin: Och plugga ett extra språk! Jag ångrar att jag inte gjorde det själv.
 
Vad har ni själva själva för utbildning? 
Evalena: Ett basår i design och konstruktion från Tillskärarakademin i Stockholm, ett påbyggnadshalvår mönsterkonstruktion samt en treårig kandidat i Konst och Design från Beckmans Modelinje.
Elin: Jag har pluggat Tourism Management, men jag har haft nytta av min utbildning även om det inte är det jag jobbar med idag. Bland annat läste jag både affärsjuridik och företagsekonomi vilket är bra att ha i arbetslivet. 
 
Vilken är den rakaste vägen till drömjobbet i din bransch?
Evalena: Vill du jobba som designer så skulle jag föreslå att du söker dig in på en högskola som har en modelinje, i Sverige finns det två – Beckmans Designhögskola i Stockholm och Modedesign på Textilhögskolan i Borås. Sen finns det många bra modeskolor i England, typ London College of Fashion och Central Saint Martins. Men jag tror inte att det finns någon spikrak väg när det kommer till karriär, det är en myt! Jag tror på att jobba hårt och prestigelöst, vara öppen för dörrar som öppnar sig och att framförallt att våga ge sig in på icke självklara vägar när tillfälle ges.
 
 Har det här alltid varit målet för er?
Elin: Mode har alltid intresserat mig och jag jobbat sedan jag var 16 år i butik. Sedan blev det liksom där jag hamnade då jag var driven och fortsatte även om jag gjorde avstickare på pluggsidan och testade turism. Men att ha en drivkraft och vara villig att ge allt gäller med allt du tar dig för. 
 
Har ni en plan-b ifall allt inte riktigt skulle gå som du hade tänkt dig?
Evalena: Går företaget åt helvete så får man väl bara skaffa sig ett jobb.
Elin: Håller med. 
 
Vad har kontakter betytt för er?
Evalena: Mitt första jobb i modebranschen fick jag som tjugoåring och helt utan kontakter. När jag fem år senare startade eget konsultbolag så fick jag ett av mina första uppdrag genom en kollega jag lärt känna från mitt första jobb. Det absolut viktigaste är de relationer du skapar när du väl kommer in någonstans, oavsett om det är genom praktik eller jobb. Människorna du jobbar med ska vilja jobba med dig igen.
Elin: Jag har fått jobb både via kontakter och utan. Ditt drömjobb kommer inte ramla ner i knät på dig. Du kommer att behöva kämpa för det och medan du kämpar så kommer du att bygga ditt kontaktnät där många sedan kommer vara en del av din karriär där ni stöttar och hjälper varandra. 
 
Har ni behövt ”nära många egon” för att ta er dit ni är idag?
Evalena: Absolut! Det är en del av att vara professionell – hur får jag min jobbkontext att fungera optimalt? Där ingår ofta några egon som mår bäst av att strykas medhårs. Andra kollegor kan ha en lite kantstött självkänsla som behöver byggas upp för att arbetssituationen ska flyta på optimalt. Det är en del av att fungera på en arbetsplats, att fråga sig själv vad som är det mest konstruktiva sättet att hantera den här situationen/personen/gruppen? Man vinner så himla mycket på det i längden. 
 
Har ni något okonventionellt karriärråd?
Evalena: Var snygg när du går hemifrån på morgonen! Om du orkar. Jag är själv dålig på det tyvärr, men jag tror att det är en orimligt stor framgångsfaktor, och nu pratar jag inte bara modebransch! Elin var ganska bra på det förut men sen hon blev småbarnsmamma ser vi numera båda ut som ... jag vet inte vad. 
Elin: Haha, tack Leni. Ja, jag blev lite sämre på att strutta runt i högklackat efter jag blev mamma och gillar att klä mig bekvämt numera. Men ett tips är att klä sig i blått vid viktiga möten. Det inger en trygg känsla.
 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!