När kommer motsvarande pulled pork-trenden för det kinesiska köket?
Ingen kan ha missat det stora inflytandet som det amerikanska fusionköket har haft på de svenska krogarna.
Fisktacos, hamburgare och inte minst pulled pork har kommit att bli svenskarnas nya favoriter såväl hemma som på krogen. Visst att USA har en särställning som trendsättare, inte bara inom matvärlden, utan även inom kultur och mode, men jag kan ändå känna att det snart är dags att vända blicken 180-grader mot det stora landet i öst. Det har snackats och spekulerats länge, men när kommer egentligen den kinesiska invasionen?
Vi svenskar har en liten kluven inställning till kinesisk mat, eller kinamat som vi gärna kallar den. I slutet på 1900-talet i en medelstor svensk stad var det inte ovanligt att de enda restaurangerna som fanns att tillgå var pizzerior och just kinakrogar som alla såg mer eller mindre likadana ut och serverade tre små rätter och friterad banan. Själv minns jag hur jag efter varje skolavslutning på lågstadiet i Lund alltid önskade att gå till Ming Palace och äta friterade räkor med sötsur sås och biff med bambuskott.
Det har snackats länge om att den traditionella svenska kinamaten inte är genuin och jag själv, som har pluggat kinesiska samt rest runt i detta episka land, är såklart böjd att hålla med. Tänk att få äta fiskkryddat fläsk, vattenkokt oxfilé eller den koppärriga gummans tofu i Sverige? I Malmö har vi Kin Long som länge serverat bättre-än-vanlig-svensk-kinamat, men det som Casual Street Food gjort för hamburgaren och Noi’s gjort för det vietnamesiska köket behöver vi även för den kinesiska woken. Det ska vara enkelt, snabbt, bra, billigt och gott. Och gärna med rätter under hundralappen. Bring it on!
Här är förresten ett gäng grymma asiatiska rätter under hundralappen i Malmö och Lund.
1. Ao Thai Restaurang
Kiliansgatan 17 i Lund, tel 046-13 41 00, aothai14.tripod.com
Pad Krapau Kai (wokad kyckling med thaibasilika).
Öppet: mån–tors 11.30–15.00 och 17–21, fre 11.30–15.00 och 17–23, lör 17–23
2. Green Mango
Ystadsgatan 10 i Malmö, tel 040-611 12 10, greenmango.se
Tod Gratiem Prik Tai (wokad biff) eller Keng Khua Saparot (söt röd curry).
Öppet: mån–tors 11.30–15.00 och 17.00–21.30, fre 11.30–15.00 och 17–22, lör 13–22, sön, 13.00–21.30
3. Yukai
Bergsgatan 35 i Malmö, tel 040-23 17 18
Udonnudelsoppa med biff eller tofu.
Öppet: mån–tors 16–22, fre 16–23, lör 14–23, sön 14–22
4. Lilly Ahn
Ahlmansgatan 8, i Malmö, tel 040-920592
Bún chà med fläsk eller tofu.
Öppet: mån–fre 11.30–21.00, lör 13–21, sön 13–20
5. Noi’s
Friisgatan 3, i Malmö, tel 040-120 800, nois.nu
Sommarrullar med fläsk eller tofu.
Öppet: mån–fre 11–19, lör 11–19, sön 12–18
6. Curry on Wheels
Endast utkörning, tel 040-221672,
curryonwheels.se
Allt på menyn!
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.