Rakt över disk (Malmö)

16:09 30 Jun 2004
Bartendrar: [I]Pierre Fredriksson, Moosehead bar, Lilla Torg 1 Sotti Gürow, Escape, Baltzargatan 25 Joachim Leksell, Tempo, Södra Skolgatan 30A Tommy Lompad, Siesta Bar, Hjorttackegatan 1[/I] [B]Hur kom det sig att ni började som bartenders?[/B] [B]Pierre:[/B] Det var först restaurangskola i tre år, sen fick jag testa i baren på nattklubb och tyckte det var roligt. [B]Sotti:[/B] Jag började inom restaurangbranschen redan som tonåring. Jag stannade hos min pappa på krogen som jobbade som servitör och så småningom fick jag plocka undan disk och duka bord. När jag var klar med grundskolan fanns det inga onödiga frågor utan det blev restaurangskolan. Mina första kontakter med baryrket blev sporadiska jobb i Bulgarien och Österrike men den riktiga starten blev egentligen på Tahonga Bar i Malmö. [B]Joachim:[/B] Jag tillbringade så mycket av min fritid här att de som äger Tempo tyckte det var lika bra att jag gjorde någon nytta. [B]Tommy:[/B] Jag ville tjäna lite extra pengar för att göra en resa till Asien. [B]Hur länge tänker ni fortsätta?[/B] [B]Pierre:[/B] Ett par år till i alla fall. [B]Sotti:[/B] Resten av livet. Det är det jag vill syssla med. Jag har valt rätt redan från första början. [B]Joachim:[/B] Som det känns nu så står det skrivet i stjärnorna. Ingen aning. [B]Tommy:[/B] Tills jag vill sluta resa. [B]Hur ska man göra för att få beställa snabbt?[/B] [B]Pierre:[/B] Du ska definitivt inte stå och skrika och vissla. [B]Sotti:[/B] Helt enkelt vänta på sin tur. Om man är alldeles för pushig och skriker, ja då finns det risk att man får vänta lite längre. [B]Joachim:[/B] Jag försöker se till att den vars tur det är får beställa. Det är viktigare att folk som kommer in i lokalen ser att vi ser dem och att dom inte behöver känna att det finns ett outgrundligt system för att få beställa. De där knepen behåller jag för mig själv. [B]Tommy:[/B] Vara trevlig. Göra sig bemärkt. Men en bra bartender ser ju till vilka som står i tur och ordning. [B]Om man lämnar bra dricks, går det då snabbare att beställa sedan, och tvärtom?[/B] [B]Pierre:[/B] Nä. [B]Sotti:[/B] Det fungerar inte så i praktiken. Det går inte att muta in sig hos en professionell yrkeskunnig bartender. Även om Peter Wallenberg kommer och ställer sig vid bardisken, inte försummar jag alla andra på grund av det. Som en civiliserad och intelligent man förstår han det. [B]Joachim:[/B] Nej. Det tar lika lång tid. [B]Tommy:[/B] Om jag ska vara ärlig så får man ju bra service om man betalar för det, men jag försöker att hålla jämn service. Först till kvarn får först mala. [B]Är det vanligt att gäster försöker mopsa sig och försöker verka världsvana? Låter ni dem hållas eller sätter ni dit dem?[/B] [B]Pierre:[/B] Ibland sätter man dit dem om man är på det humöret. Många kommer in och tror att de kan en massa om whisky som de inte kan, då bevisar man det för dem. [B]Sotti:[/B] Att sätta dit en gäst och försöka läxa upp dem är det värsta som man kan göra som bartender. Gästerna, det är livsblodet inom restaurangbranschen, vi behöver dem för att kunna överleva. Man går inte som gäst på en nattklubb eller en bar för att bli uppläxad utav en uppstutsig bartender. Utan det... det finns ju olika spel. Vissa spelar sina spel mest för att de behöver visa upp sig för att ragga eller dölja sina komplex. [B]Tommy:[/B] De varar inte här så länge. Är de odrägliga så får de ingen service helt enkelt. Vi har bara trevliga gäster här. [B]Vilken beställning känns mest modern just nu i sommar?[/B] [B]Pierre:[/B] På sommaren har det alltid varit mojito och caipirinha och daiquiris. [B]Sotti:[/B] Om du menar de trendigaste drinkarna just nu så tror jag fortfarande att det är energidrinkarna som går i massor men också färska frukter och färskpressade juicer, även om man inte pressar själv finns de att köpa i affärerna. Brämhults, det finns ju knappt någon bartender som inte är förtjust i dem [B]Joachim:[/B] Ingen aning. [B]Tommy:[/B] Öl, pilsner rakt upp och ner. Det gamla vanliga. [B]Man får ju inte servera någon som är märkbart berusad, hur tillämpar ni det?[/B] [B]Pierre:[/B] Ordningsvakter. Ser de att någon är berusad så tar de hand om det och tar ut personen från stället. [B]Sotti:[/B] Visar någon tecken på berusning så istället för att servera en sexa serverar jag då en trea. Blir gästen alldeles för stökig ber man dem återkomma en annan gång. Lagen finns ju. Även om jag har ett hjärta har lagen inget hjärta, jag måste agera enligt föreskrifterna. Det är inget personligt. De flesta förstår det. [B]Joachim:[/B] Det är bara att be dem komma tillbaka en annan gång [B]Tommy:[/B] Tycker jag att de är för fulla får de ingen alkohol, då är det Ramlösa som gäller. Tjatar de slår jag dövörat till. [B]Dricker ni på jobbet ibland?[/B] [B]Pierre: [/B]Inte nu längre. Jag har aldrig blivit riktigt full i en bar. Då kan man inte göra sitt arbete ordentligt. [B]Sotti:[/B] Nej. Aldrig. Delvis på grund av att Escape är en renodlad show-bar på natten och det krävs 100 procent koncentration för att hålla fyra flaskor i luften. [B]Joachim:[/B] Det kan väl ha hänt under mina tidiga år när jag jobbade på klubb Eter, där var jag inte speciellt nykter vid några tillfällen. [B]Tommy:[/B] Nej. Jag dricker inte alkohol. Förr har det hänt men då fick jag lov att dricka. Det var mer så att säga... inte supa... men det var lugnt om det kom in en kund och bjöd. Jag är inte full när jag jobbar. [B]Vad är de viktigaste grejerna med en bra bar?[/B] [B]Pierre:[/B] Spriten är livsnödvändig. Frukt att garnera med. Och is! [B]Joachim:[/B] En skön stol. Höjden på bardisken. Här tycker jag är ganska bra, en lång bardisk och gamla grejer. Det gillar jag, gammalt och inrökt. Bra musik! En bar som inte spelar radio, reklamradio på en bar är inte bra. [B]Vilka är de viktigaste förmågorna hos en bra bartender?[/B] [B]Joachim:[/B] Jag tycker personligen att de sociala egenskaperna är viktigare. Jag kan ju inte påstå att jag är någon jättefantastiskt tekniskt avancerad bartender även om jag kan uppskatta en välblandad drink. Tidigare fanns en bartender på restaurang Möllan som gjorde jättegoda Bloody Marys och när han nu slutat jobba där kan jag till och med gå till hans nya jobb bara för att få den som han har gjort. [B]Tommy:[/B] Grund och botten är ju trevligt bemötande, det är viktigare än att kunna mixa ihop en drink med paraply. Det funkar kanske inte på en bar som Sheraton och Hilton. Där måste man ju kunna det också, men just på en kvarterskrog som den här behövs ju inte det. [B]Vilken är den bästa baren i världen och varför?[/B] [B]Pierre:[/B] Den bästa baren i världen är Moosehead. [B]Sotti:[/B] Escape är en show-bar och jag dras automatiskt till show-barer runt om i världen. Om man ska gå lite längre så är det Las Vegas som gäller. Där finns de bästa utav de bästa och då är det Voodoobar, Shadowbar, Harans bar. Om man ska begränsa sig till Europa så har vi Crazy Piano bar i Amsterdam. [B]Joachim:[/B] Det är lite synd att La Couronne la ner den tidigare verksamheten. Den kändes lite som en storstadsbar. De hade lite nattklubb i källaren utan att det kostade en massa i inträde och inga vakter eller köer. Jo det var nog en del köer förresten. [B]Tommy:[/B] Det finns ju några stycken. Saxofone Bar i Bangkok var jävligt häftigt, det var acidjazz, livemusik och cool stämning. Jag har varit på en Kava-bar en gång i Vanuatu som var mycket kraftig, det går inte att jämföra med något annat. [B]Hur är Malmö som barstad?[/B] [B]Pierre:[/B] För lite utbud på barer och klubbar. Malmö behöver förnyas lite. [B]Sotti:[/B] Så som jag uppfattar det är vi lite mer folkliga. Bartendrarna bjuder på sig själva. I Stockholm finns trendiga bartenders som är engagerade i sig själva och ägnar alldeles för mycket tid åt sig och sina kompisar. Men det fenomenet har jag aldrig upplevt i Malmö. [B]Joachim:[/B] Malmö är en bra barstad! [B]Tommy:[/B] Det är ett jävla stort urval. Det gick kanske lite vildare till på slutet av 80-talet och början på 90-talet när det var riktigt highlife. Då hade ju folk pengar. Sista åren under yuppie-perioden. [B]Blir ni raggade på när det börjar närma sig stängning?[/B] [B]Pierre:[/B] Nä, det har hänt, absolut, men nuförtiden så händer det inte så ofta. Det är okej, det är inte därför jag är här. [B]Sotti:[/B] Det händer. Vi serverar ju sprit och spriten lättar på alla hämningar. Man är lite mera våglig efter några drinkar och det som man inte skulle ha sagt i nyktert tillstånd... efter ett par drinkar är det lättare. Det flesta tänker ju att de är förlåtna då. Jag har ju stadigt sällskap så jag kan inte ta emot några telefonnummer. Men det inträffar nästan varje kväll. Det gör det. [B]Joachim:[/B] Det är nog efter stängningsdags när folk vill beställa trots att baren är stängd. Då kommer folk på mycket smickrande saker att säga. Jag har full förståelse att man inte vill sluta när man har som roligast. [B]Tommy:[/B] Det händer oftast tidigare på kvällen. Folk försöker men har ingen chans eftersom jag är lyckligt gift. [B]Händer det att ni blir hotade med spö?[/B] [B]Pierre:[/B] Inte nu, men för några år sen hände det att dom skulle ta mig efteråt. För att man inte ville ta deras beställning eftersom de var för fulla. Folk blir lite konstiga när de är fulla. [B]Sotti:[/B] Det har hänt men ett hot i onyktert tillstånd betraktar inte jag som ett allvarligt hot utan mera som fyllesnack. [B]Joachim:[/B] Ja. Av människor som blandar droger, alkohol och steroider. Allmänt dåliga människor som inte känner någon empati för andra. [B]Tommy:[/B] Aldrig. Det har hänt på andra krogar som jag jobbade på, men på sådana ställen har man ju bra vakter som backar upp en. [B]Hur reagerar ni om det, när det är lugnt i baren, kommer någon okänd människa och försöker inleda en diskussion om sin fru som nyss insjuknat i cancer?[/B] [B]Pierre:[/B] Jag skulle nog tycka att den här människan borde ta sig hem. Han ska vara hos sin fru och inte här i baren. Det är jobbigt och jag förstår människan i sig men han ska absolut inte vara här. [B]Sotti:[/B] Den personen hade fått all min uppmärksamhet och allt mitt medlidande. Folk besöker ju barer för att fly verkligheten. Det är därför vi heter Escape, man ska liksom fly ifrån verkligheten även om det bara är för stunden. Man ska glömma banklånen eller huset. [B]Joachim:[/B] Det är väl bara att se till sig själv. Dra av egna erfarenheter och vara en god lyssnare. [B]Tommy:[/B] Jag reagerar bättre än vad hans psykolog skulle ha gjort. Jag tar min tid till det. [B]Har ni tystnadsplikt?[/B] [B]Pierre:[/B] Nä, det har jag inte. [B]Sotti:[/B] Definitivt. Det är ett måste inom restaurangbranschen. [B]Joachim:[/B] Ja, det har jag väl inofficiellt. Jag berättar inte för medierna vad som hände då och vem som sa vad. Det får vi hålla för oss själva. [B]Tommy:[/B] Inte direkt men jag sprider inte rykten omkring mig. Jag håller nog flabben, det är bäst i längden. [B]Hur förhåller ni er till drinkbär?[/B] [B]Pierre:[/B] Drinkbär, de röda sliskiga bären? Det är fint att garnera med men jag tycker inte om dem. [B]Sotti:[/B] Du menar de röda cocktailbären? De är både hatade och älskade men de finns ju där och det är den snabbaste garnityren, bra i rusningstid, så jag är faktiskt för. [B]Joachim:[/B] De fyller sin funktion. De är fina. Dem gillar jag. Det är så det ska vara. [B]Tommy:[/B] Vad är det? [B]Den där jävla drinkpinnen, som jag hatar så mycket, vad är den till för? Hur många har ni sett få drinkpinnen i ögat?[/B] [B]Pierre:[/B] Jag har inte sett någon som har fått den i ögat, men jag har sett många som har fått en snärt i pannan. Drinkpinnen är till för att röra i drinken så att den blir lite kallare, och sen är den väl en typ av garnering. [B]Sotti:[/B] Det har jag faktiskt aldrig upplevt att någon sticker sig i ögat. Drinkpinnen är till för att man ska kunna röra om i sin drink, mest för att få en jämnare konsistens. Definitivt inte vispa med den. [B]Joachim:[/B] Det har jag väl inte sett direkt. Men det är ungefär som att man får salt och peppar till maten, i fall man tycker att man ska röra om lite extra ska man ju få göra det. Eller bara ha något att pyssla med. [B]Tommy: [/B]Vi kör ju korta drinkpinnar här så det är mer näsan som ligger i riskzonen. Och det är väl det den är till för så blir det en stor stark nästa gång.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!