Foto: Linus Hellström

Porto Libre – fristaden i Frihamnen

10:48 13 Jun 2018

För någon vecka sedan hade Porto Libre premiär för i år och på lördag den 16 juni bjuder de in några av stans bästa baristor för en "latte art throwdown".  Vi har självklart tagit tempen på arrangörerna inför den kommande sommaren! 

För andra året i rad håller Porto Libre hov i Frihamnen. Denna sommar sägs bli den största någonsin för det som ska bli Göteborgs nya nöjesarena. Utanför restaurangen Más står Elliot Rath och Kristian Hedborg lutade mot varsin cykel. Tillsammans med ägaren av den peruanska restaurangen, Robert Andersson, bossar de över den fristad som Porto Libre har som mål att vara. Att det är en bit från de centrala delarna av Göteborg är inget de ser som ett minus, utan snarare som en fördel.
 – Det har absolut funnits en viss motsättning från besökarna att ta sig ut till hos på Hisingen, men jag tror också det kan bidra med lite spänning, förklarar Elliot, och fortsätter:
– I slutet av kvällarna var det flera som sa “shit, vad nice att jag verkligen tog mig hit”. Det kändes som om gästerna blev överraskade av vad som fanns här.  

Trots att Porto Libre bara har varit med i “gamet” sedan ett år tillbaka har det blivit som en institution under årets varmare månader. Förra året hade kollektivet, då bestående av två olika foodtrucks, öppet alla dagar. Hela sommaren. I år har de begränsat öppettiderna till några enstaka gånger för att mer kunna ses som en ny och fräsch nöjesarena än en matmarknad. 
– Varje evenemang vi gör den här sommaren vill vi ska kännas unikt. Om arrangörerna blir dem samma måste de bidra med något nytt. Vi har inget intresse av att skapa stående klubbar på det sättet utan de arrangörer som kommer ut ska ha som mål att göra något eget, förklarar Elliot. 
– Det vi kommer att erbjuda är helt enkelt vår mat, lokal och gästvänlighet. Sedan får arrangörerna göra sina avtryck, tillägger Kristian. 

Fjolåret bjöd på en sommar i riktig Göteborgsanda, med blåst och regn i vertikal riktning. Förvånande nog var succén ändå ett faktum. I år räknar de med att fler ska få upp ögonen för dem och på så sätt kan de bara bli större. 
 – Det vi tar med oss från förra året är att vi lyckades få en blandad publik. Hur alla kände sig välkomna och att det inte fanns någon ängslighet över stället, säger Elliot med ett leende på läpparna. 

portolibre.jpg

Nytt för i år är även Kristians medverkan. Tidigare har han endast varit gäst och vän till de två andra, men axlar numera en av rollerna i gänget bakom. Medan Elliot är personen som gillar personliga möten och är “i ansiktet på en”, är Kristian den som gillar struktur. 
– Vi alla har våra företag i ryggen som tillför det lilla extra. Elliot har Lakwizin Kreol, Robert har Más och Ceviche - Taste of Peru och jag har Kafé Alkemisten, säger Kristian.
– Från tidigare erfarenheter vet vi hur bra vi arbetar tillsammans så på detta sätt kommer jag in på ett hörn och kan bidra med det jag är bäst på. 

Så vad kommer Alkemisten att bidra med?
– Vi kommer försöka få till en riktigt fet kaffebar men undvika det tråkiga mörkrostade kaffet som vi svenskar gillar. Vi vill istället ändra sättet folk ser på kaffe, säger Kristian. 

Men ni tre då, vad kommer ni att tillföra till Göteborg? 
– Vår gemensamma nämnare är att vi gillar att arbeta med kultur som för gemene man kan upplevas som exotiskt, och här på Porto Libre ska det få genomsyra allt. Vi arbetar inte bara för Porto Libre utan för hela staden, för att göra Frihamnen till en mer levande stadsdel. Vi vill göra det folkligt, vilket är något Elliot tjötar om varenda dag, förklarar Kristian. 

På vilket sätt ska det bli folkligt?  
– Jag vill se alla där, utbrister Elliot.
– Det är faktiskt helt sjukt vilket brett register av människor som redan har hittat oss. Bland de finaste minnen jag bär med mig från förra året var att se familjer på Porto Libre. Att allt fick lov att hända samtidigt – föräldrar dricker skumpa i tofflor medan barnen sitter och softar och samtidigt se unga människor ha ett dansgolv och andra käkar middag – och att ingen störs av den andra. Man kan säga att vi har en gemensam trädgård för hela Göteborg. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!