Poppels öppnar bryggerirestaurang i Jonsered

13:49 22 Mar 2019

I de lugna kvarteren kring Jonsereds fabriker står de gamla röda tegelhusen stadigt. Byggnaderna är byggda på 1800-talet och att de över tvåhundra år senare skulle husera ett bryggeri var det nog ingen som trodde. 

För fyra år sedan flyttade emellertid hantverksbryggeriet Poppels sin produktion hit från Mölnlycke. Sedan dess har ordet restaurang stått på en av ritningarna, berättar Mats Wahlström som är VD för Poppels. Nu ska det äntligen bli verklighet med Klunk.

I den tidigare lokalen ute i Härryda var kundmöten något av det roligaste som ägarna för bryggeriet visste. Där hade de en restaurang tvärs över gatan som de samarbetade med för att kunna erbjuda Poppels öl tillsammans med en god bit mat. Vid sina sådana tillfällen var det så populärt att det blev lapp på luckan varje gång, men sedan flytten 2016 har den verksamheten stått stilla. Detta på grund av att den huvudsakliga verksamheten, att brygga öl, gått allt snabbare framåt. 
— Som man brukar säga så kom livet emellan då vi gick igenom en period av stor expansion. Men vi kände alltid att vi ville komma tillbaka till det konceptet samtidigt som vi ville ta det ett steg längre genom att ha en egen restaurang, säger Mats. 

De som driver Poppels har alltid varit intresserade av mat men ingen av dem har en bakgrund inom restaurang. I januari 2018 kom de i kontakt med någon som hade det, nämligen Hans Bodell som är en av ägarna av Jernbruket i Floda som ligger längre ned på pendelsträckan mot Alingsås. När de insåg att de delade samma passion för att sätta smakerna i första rummet påbörjade de sitt samarbete som snart öppnar under det självförklarande namnet Klunk. Eftersom restaurangen ligger inuti själva bryggeriet på en inglasad entresol är det en helhetsupplevelse av bryggeriet snarare än bara ett ställe att få en öl och en bit käk på. Det är något som varit viktigt för dem båda, att göra Klunk till en destination.
— Hela paketet handlar ju om att få en tur nere i bryggeriet, provsmakande och lärande. Sen kommer du upp till restaurangen och kan matcha drycken med mat fastän du fortfarande är kvar i bryggeriet, berättar Hans.

Precis som att det är Hans som, tillsammans med sina kollegor på Jernbruket, kommer att styra över köket har även Hans fått styra över inredningen i restaurangen. Utformningen är den av en klassisk ölhall med långbord och en stark gemenskapsfrämjande känsla i ytan. Tanken bakom är att skapa en inbjudande stämning precis som den Poppels tidigare hade med sina gäster i Mölnlycke, men även att gästerna ska känna sig bekväma med att stanna under en längre tid när de tagit sig till Jonsered. Såklart är det även trä i allt som bara går inne på Klunk, poppelträ och inget annat.

Det har varit en av utmaningarna för dem berättar de även, att få göteborgarna att förflytta sig. För Hans som driver sin restaurang ute i Floda är det en aspekt av verksamheten han redan är väl bekant med. Egentligen tar det ungefär lika lång tid att åka till Jonsered och Poppels som det tar att åka från Linnéplatsen till Centralstationen påpekar Hans. Samtidigt har kombinationen av det populära bryggeriet och en bra ny restaurang dragningskraft i sig, vilket gör Klunk till en destination som de tror kommer locka till sig många nyfikna besökare. Både noviser och ölnördar.
— Det är ju många som dricker Poppels idag och de kommer från olika bakgrunder. Vissa går ofta på restaurang och andra inte. Vissa kan jättemycket om öl och andra mindre. Men det är många som har uttryckt en önskan om att komma hit och smaka en öl och då är det roligare att kunna erbjuda något mer, säger Mats.

Att öl och mat skulle funka bra ihop har det aldrig varit några frågetecken kring, men med Klunk skapas den närheten i mötet som sedan några år gått förlorad för dem på Poppels. Hade det varit enklare med tillstånd för tap rooms så som nästan varje hantverksbryggeri i USA har tror Mats att alla svenska bryggare hade öppnat ett på direkten, för vem vill inte kunna servera sin öl direkt till kunden? 
— Vi har saknat det med att träffa våra kunder. Vi är ju rätt stolta över vårt lilla bryggeri och vill gärna visa upp det, prata med folk och bjuda in dem hit vilket vi kan göra nu, berättar Mats.

Klunk öppnar under våren 2019.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!