I huset där både nattklubben Valand och Lilla London huserar, öppnar den 27 oktober cocktailbaren och brasseriet Teatergatan. En av de inblandade är klubbveteranen Axel Frändemark.
Valandhuset har stått pampigt och pompöst i korsningen mellan Kungsportsavenyn och Vasagatan sedan slutet på 1800-talet. Genom åren har de gått från ritskola till ett ordenssällskaps ombonade vardagsrum till en renodlad festvåning. Det senaste decennierna har dock en nattklubb tagit form på byggnadens entréplan. På gott och ont har fjortisarnas glansår mellan mitten på 00-talet fram tills idag satt sin prägel på den praktfulla byggnaden. Handbollsfester har konkurrerat med Björn Rosenström, och drinken som beställdes som flitigast måste varit redbull vodka. Nu är det dock slut – Valands nattklubb byter image och bakom en skjutdörr tar Teatergatan plats.
– Det kommer vara en äldre målgrupp på Teatergatan och det kommer inte vara dans på samma sätt som inne på Valands nattklubb, utan snarare en plats man kan söka sig till för en lugnare kväll, säger Axel Frändemark.
Vad är koncept för Teatergatan?
– Det kommer vara en cocktailbar och en restaurang, ett brasserie, med fokus på lokala råvaror men med mycket internationella rätter.
"Jag tror den gatan kommer bli väldigt levande"
Mannen som ansvarar för fredagarna på både Valands nattklubb och Teatergatan är Axel Frändemark, som för flitige klubbesökare kanske känns igen som Göteborgs okrönte dancehall-kung. Han har nämligen klubbar som Tropical Tusedayz och Reggae Lounge i bakfickan samt en drös med spelningar.
– Många ser mig göra Mr Vegas, Spice och Capleton-grejerna så det är lätt att folk associerar mig med det men det finns en helt annan sida också.
Den oexponerade sidan får verkligen ta plats i projektet Teatergatan. Här kommer musiken inte vara den du vanligtvis hör på Axels egna klubbar utan lutar mer åt det loungeiga hållet. Men att gå utanför det bekväma är inget han hävdar att han gör.
– När jag tidigare arbetade som bokare på ett av de större hotellen här i stan bokade jag fem dj:s i veckan. Då var det aldrig dancehall eller reggae som spelades, för det passade inte in. Så för mig är det inte att gå så långt utanför boxen.
Valandhuset har en annorlunda placering om man jämför med de lokaler Axel är van att arbeta med. Han förklarar att Avenyn i sig är speciell. Det finns alltid ett naturligt flöde av människor som kommer och går. Trots att Teatergatan är en tvärgata till Avenyn händer det minst lika mycket där. De närmaste åren kommer den gå från att vara soprummen du släpps in igenom under Way Out West för att slippa klubbkön till en mer organisk gata med intressanta nya barer.
– Jag tror den gatan kommer bli väldigt levande om man jämför med nu. Det kommer hända väldigt mycket de närmaste åren.
"Jag tror vissa är lite 'rädda' att röra sig inne vid Avenyn"
Rädslan kring responsen finns alltid hos krögare som öppnar nya ställen. Många ser det som en utmaning och likaså Axel. Han drar en liknelse med den tiden då han startade klubben Tropical Tuesdayz på Magnus & Magnus, som det då hette. Som namnet hänvisar fick han vad han själv kallar det en riktig pissig dag. I slutändan gjorde dock tisdagarna succé och han menar på att det handlar om att jobba riktigt hårt så blir visar det sig.
– Jag är inte orolig att det inte kommer fungera. Men jag tror vissa är lite “rädda” att röra sig inne vid Avenyn. Utmaningen kommer vara att kommunicera att Teatergatans koncept skiljer sig från klubbkvällarna på Valand.
Varför tror du att folk är rädda för det?
– Tänker man på de populära klubbarna som folket från Järntorget vågar ta sig till som Yaki-Da och Upstairs. De ligger lika mycket på Avenyn som Valand och Teatergatan, men det finns en rädsla på grund av klientelet som varit i lokalerna innan. Om du väl kommer till oss, så tror jag verkligen att du kommer komma tillbaka.
Osa till fredagens premiär här.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2017.