Maria Trilsk till Nöjesguidens ölmässa

Redaktion 13:28 1 Feb 2024

Maria Trilsk bryggeriaktiebolag brygger öl för mat och prat och släppte sin första öl i januari 2021. Nu kommer de till Nöjesguidens ölmässa i Göteborg, lördagen den 2 mars. Bryggeriet grundades av Maria Nyström, från början hemmabryggare och numera proffs. Maria har svarat på våra frågor här nedanför.

Ni hade premiär på er nya öl, en trilsk stammis nu i december, vad vill ni lyfta med den?
– En Trilsk Stammis är vår första lager. Jag gillar den för att den är väldigt ren i smaken. man kan verkligen känna alla lager av smaker i riktigt bra balans. Viktigt i en lager att ha nyanser, och det har Stammis. Clean och okomplicerat men smakrik. Det vill jag lyfta med den.

Hur har er resa sett ut fram tills nu?
– Jag är hembryggare sedan några år och det var Tove som sa ”ska vi inte starta ett bryggeri då?” Målet för henne var att erbjuda egen öl på de restauranger hon äger med sin man, där jag också jobbar. Vi startade under pandemin, utan nån exakt plan mer än att vi visste exakt vilken öl vi ville göra. Så vi började ett samarbete och läroperiod där vi gjorde våra första två öl. En Trilsk Husman är vår första öl och den släpptes januari 2021 på restaurangerna. när vi kände att det landade väl och behövde skala upp produktionen bytte vi samarbetsbryggeri och bryggde små batcher på ett ställe men större batcher på ett annat. Där hade vi tyvärr en hel del problem med produktionen så vi bytte samarbetspartners en gång till och brygger nu hos Odd Island. Jag gillar verkligen att jobba med dem och det har fungerat sjukt bra hittills. Nu hoppas vi på eget produktionstillstånd, komma in på bolaget, brygga mer god öl och hitta fler restaurang som vill sälja den!

Vad kommer namnet Trilsk ifrån?
– Namnet är en ”ordlek” på mina kollegors namn. Vi skulle alla komma med tre namnförslag och jag spånade på ord med bokstäver från deras namn; Tove,  Viktor och Eskil. Ordet Trilsk dök upp och jag tyckte det hade något så jag tog med det till vårt namn-möte och sa att jag tyckte det var kul. Då säger Viktor att om vi tar mitt förnamn så låter det som en karaktär, ”Maria Trilsk” och då kan man bygga en story runt det. En idé vi alla gillade och så blev namnet satt. Alla våra öl heter ”En Trilsk” .. nånting och vi har lite ”citat” som vår karaktär slänger sig med på Merch och så, så det blev ett väldigt kul namn tycker vi.

Är det svårt att hitta en öl som passar bra till maten?
– Vi älskar mat och dryck allihop och vårt motto att ”brygga öl för mat och prat” är för att tydligt visa vår inriktning. Vi kommer aldrig vara det häftiga bryggeriet med öl som smakar pommes och ostron utan vi är mer traditionella. Ölbranschen har växt så kraftigt och snabbt att det varit mycket fokus på experiment och att sticka ut och att det i några år funnits mer extrema stilar än "husmanskost-öl".

Ser ni några utmaningar inför 2024?
– 2024 har massor av utmaningar, för hela branschen med priser, alkoholskatt, råvaror osv. men vi ser också vårt samarbete som otroligt värdefullt inför det och de lösningar vi kan jobba fram tillsammans. Vi hoppas som sagt på eget produktions-tillstånd och att köpa ett eget litet bryggverk så jag kan kan testa mer och utvecklas med min öl under 2024.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.