Lokalrostat hos Solde

Karin Ericson 16:07 8 Nov 2010

En familj från Tyskland går ovetande om att de profilerar ett kaffe från Malmö. Kaffemästarna bakom Solde, Johan Carlström och Jonas Westesson, startar rosteri tillsammans med baristan Dan Stenqvist och skippar civilingenjörsjobben för sitt älskade kaffe. På påsarna syns personer från ett fotoalbum som har plockats upp på loppis i Berlin.

Målet med rosteriet är att göra ännu godare kaffe. Nu har de koll på vilken lutning bönorna har odlats i, vad bonden heter och gillar att leka fabrik.
–Det är fint att vara med i processen från säck till förpackning, säger Dan. Även om kaffet kommer från hela världen är det ändå här det händer på något sätt.

Det enda de inte har koll på är hur konsumenten brygger. Därför lanserar de sitt kaffe med instruktionsfilmer för olika bryggmetoder, utan att knäppa någon på näsan.
–Vi vill vara folkliga, säger Johan. Men inte som Zoegas utan i liten skala. Det är det kluriga med kaffe, konsumenten hanterar slutet. Det är annorlunda med vin som hälls ur flaskan.

De tillbringar någon dag i veckan i Frihamnen tillsammans med den snygga mörkgröna maskinen som rostar tio kilo på 16 minuter och vi slänger i de råa ljusa bönorna. Men varför eget rosteri?
–För att backa bandet lite, menar Dan. Att rosta kaffe är helt annorlunda, det är ett hantverk. Vi lär oss något nytt och utmanar oss själva. Det är en helt annan känsla att göra kaffe med vårt eget kaffe, och fundera vad man kan göra bättre.

Det har blivit en nytändning, fyller Johan i.

Johan reglerar temperatur och luftintag medan Dan skriver ner detaljerna i ett protokoll på datorn. I början fick de träna på bönor som vänner från andra rosterier gav dem. Men när det finns många rosterier kan man undra hur personligt kaffet egentligen kan bli.
–Väldigt. Samma kaffe kan verkligen smaka annorlunda. Vi sätter vår karaktär och skapar vår stil beroende på rostprofil, temperatur och hur länge man rostar.

Johan meddelar att det är dags för ”First crash”. Jag är beredd på en smäll från tratten på maskinen och tar ett steg bakåt, men det enda som händer är att det smattrar lite, som regn på rutan. Det är bönorna som vidgas, de blir mörkare och vid 222 grader släpps de ut för att luftas. De färdiga påsarna köps på Solde och kaffet serveras på flera av stadens krogar.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!