Krogguiden Malmö

12:31 23 Aug 2005
[B]Jag börjar bli maniskt förtjust[/B] i förrätter, helst tar jag in flera olika på en gång. Varför skulle jag vilja ha en svulstig symfoni när jag kan få ett sensuellt preludium? Den där kärleksfyllda och sammetslena lilla viskningen i gomseglet spöar lugnt, försiktigt och elegant upp alla stabbiga huvudrätter som bara lovar men inte levererar. Mm, start me up. Hos förrätterna finns alla förhoppningarna kvar, som när man hittar ett namn med nummer på en lapp som obemärkt har smusslats ner i ens kavajficka. Det är alla dessa aptitretare och alla dessa små voulez vous-skedar världen över som håller mig på tårna, och det är de som får mig att vilja fortsätta till nästa. Och nästa. Ända till gryningen. [B]1. ATMOSFÄR[/B] [I]Fersens väg 4, 040 12 50 77[/I] Behöver du verkligen nya fälgar till Maseratin? Eller den där nya Jaeger Le Coultre-klockan? Eller kan det vara på det viset, min vän, att prylarna bara är ett substitut för något du verkligen saknar? Saknar djupt inombords alltså. Lugn, allt du kan tänkas behöva inombords får du hjälp med på Atmosfär. Öppet: Tis-lör 17.00-23.00. [B]2. LEAN GRILL HILTON MALMÖ[/B] [I]Triangeln 2, 040 693 47 07[/I] I 80-talsväxthuset på Triangeln ligger en överraskande bra restaurang. De flesta som hittar hit är nog hotellets gäster, men resten av stan gör bäst i att inte avfärda Lean Grill som en medioker hotellbar. Här kan du få prima grillat argentinskt kött så mört att du skär det med gaffeln. Det i kombination med att samtliga viner går att få på glas gör att jag verkligen måste koppla hundarna inom mig. Grönsaksbuffén kostar generande futtiga 35 kr och lämnar knappt något i övrigt att önska. Förrätterna, alla runt en hundring, sprakar av kreativitet och kärlek. Här kompas den perfekta hjortcarpacci- on av en fleur de courgette fylld med tryffeltapenad. Äntligen ett gäng kockar som alltså matar mig med vältrakterade blommor. Och både de tre sparrisvariationerna och minihummern från Maine skulle jag skriva lyriksamlingar till om det fanns tid och plats. Öppet: Sön-mån 11.30-24.00, tis-tors 11.30-01.00, fre-lör 11.30-02.00. Köket stänger 23.00. [B]3. STUREHOF[/B] [I]Adelgatan 13, 040 12 12 53[/I] Den där prettofiguren som spelas av Johan Rheborg i Fyra nyanser av brunt hade villkorslöst älskat Sturehof. Anrika lokaler och stärkta vita dukar med diskreta herrar i faggorna är precis vad varje epicure måste få överdosera på då och då. Cognacsgravad lax och Biff Rydberg är allt annat än avantgarde men ibland vill man bara studsa in i den där tidsmaskinen som tar en bakåt och inte framåt. Ärtsoppan för 85 kronor på torsdagarna är ett annat exempel. Eller de lagrade calvadoserna från 50 och 60 talet. Definitivt mer tweed än twee. Öppet: Mån-fre 11.30-15.00, 18.00-23.00, lör 18.00-23.00. [B]4. TEMPO[/B] [I]Södra Skolgatan 30, 040 12 60 21[/I] Titta noggrant på Tempos minimala kök runt stängningsdags nästa gång du är här. Ser du det där stora kärlet som kokar? Du vet, det där jättestora som annars bara finns i skämtteckningar där kannibaler kokar missionärer med tropikhatt. I just det kärlet kokar kockarna alla sina fonder och buljonger helt från scratch. Så går det definitivt inte till på många av stans lite lyxigare restauranger. Att de sedan hanterar fonderna mästerligt i matlagningen visste du redan, annars är dina smaklökar tondöva. Öppet: Alla dagar 18.00-01.00 [B]5. BROGATAN[/B] [I]Brogatan 12, 040 30 77 17[/I] Brogatan har uppgraderat sig. Lite snitsigare meny där man väljer vissa av tillbehören själv, råbiff på inte mindre än fyra vis och en liten förlängning av barmenyn. Även den redan välsorterade vinkällaren har fått sig en ny indelning där varje vin symboliseras av t.ex. Greta Garbo, Dolly Parton, eller någon annan dekadent och högst passande karaktär. En av höstens hetaste sidfläsksrätter hittar man även här, marinerad i kummin. Och öppettiderna är lite mer generösa. Publiken är ungefär den samma, dvs något äldre män med yngre kvinnor och vice versa. Öppet: Mån-tis 11.30-01.00, ons-lör 11.30-03.00, sön 16.00-01.00. [B]6. V E S P A[/B] [I]Kanalgatan 3, 040 12 71 47[/I] Jag väntar och väntar men ingen verkar vilja öppna en riktig italiensk restaurang i regionen. En riktig italiensk restaurang är alltså vad jag önskar mig i julklapp. Så tills vidare får jag nöja mig med Di Penco och VESPA. Och det känns ungefär som att åtminstone ha ett plåster medan man väntar på att såret ska läka. Öppet: Mån-fre 11.30-22.00, lör-sön 12.00-22.00. [B]7. RÖDA KRAN[/B] [I]Lilla Torg, 040 30 54 55[/I] Kanske en knivsudd mindre avancerad mat än tidigare men spriten, den urbana personalen och den kaxiga musiken på Röda Kran håller fortfarande ett fast grepp om Lilla Torg. Öppet: Mån 17.00-01.00, tis-lör 12.00-01.00, sön 17.00-01.00. [B]8. GRÄDDHYLLAN[/B] [I]Bytaregatan 14, Lund, 046 15 72 30[/I] Den största överraskningen är att Gräddhyllan inte bara är ett café, utan en alldeles utmärkt restaurang också. Man får tre bra tapas för under hundralappen, och grillrätterna är vällagade, goda och väl tilltagna. Öppet: Måntors 07.00-23.00, fre 07.00-01.00, lör 08.00-01.00, sön 08.00-22.30. [B]9. RETRO[/B] [I]Norra Skolgatan 24, 040 23 62 50[/I] Maten är rutinerat tillagad och råvarorna är ypperliga. Ännu är det inte höst men med säsongens alla fantastiska ingredienser kan det här stället säkert bjuda på en hel del kulinariska överraskningar. Chokladdesserterna brukar också alltid vara bra. Men alla kommer hit för ölen och den lite lustigt inglasade terrassen. Att det numera även brukar vara pumpande klubbar i källaren har väl ingen missat hoppas jag. Öppet: Lunch mån-fre 11.30- 14.30. Måntors 17.00-01.00, fre 17.00-02.30. [B]10. LA COURONNE[/B] [I]Södra Förstadsgatan 36, 040 30 77 28[/I] För de blekta rödvitrutiga dukarna. För den enkla men rikliga franska maten. För konsten på väggarna som man gärna vill tro har fungerat som betalning för vidlyftiga krognotor i nåt svunnet decennium. För känslan av 60-tals Montmarte i källaren. Och för förhoppningen att det kanske en dag ska börja kicka på riktigt här igen. Öppet: Mån-tors 12.00- 22.00, fre-lör 12.00-01.00, sön 13.00-22.00.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!