Kafé: Ful business

Rasmus Blom 15:48 8 Nov 2010

Jag läste ett fantastiskt reportage om heroinkungen Frank Lucas i en konkurrerande nöjestidning. Eller tja… Café är väl ingen konkurrent egentligen? Kan en gratistidning konkurrera med en betaltidning? Uppstår konkurrens på lika villkor där emellan? Jag måste kolla upp det. Hur som helst, Frank Lucas från Harlem tog bort alla mellanhänder, det var hans hemlighet, hans Coca Cola-recept.

Han skötte knarksmugglingen direkt mellan USA och Den Gyllene Triangeln (Laos, Burma och Thailand), med hjälp av en del bisarra metoder. Se filmen American Gangster för vidare intresse. I samband med reportaget jag läste, fick jag ett mejl som löd så här: ”Rasmus! Kom förbi Marmelad å gotta i dig lite Johan & Nyström's supergoda finkaffe snart – my treat! Och med vår Faema 61 blir det inget vaskande, hehe”. Och jag svarade ungefär: ”Gött kompisar, nu hamnar ni först på listan för fan”. Mejlet och Frank Lucas-reportaget fick mig att tänka efter en smula. Och allting landar i att jag börjar se mig själv som en korrupt drogredaktör här. Och det vore en lögn att påstå att jag inte njuter lite av det. På den här sidan som ändå ingen läser bedriver jag alltså en ful liten verksamhet. En riktigt smutsig liten verksamhet. Så kafé nummer ett är…

1 Kafé Marmelad
Mariagatan 17, tel 42 13 90
Mycket riktigt, Kafé Marmelad. En riktig höjdare vid Mariaplan i hjärtat av Majorna. Johan & Nyström-kaffet – det svarta guldet – silar ner genom en Faema 61, espressomaskinernas Cadillac. Personalen manövrerar den med magisk fingertoppskänsla och serverar en enkel, liten espressojävel för 17 kronor. Jag hade dödat för mindre.
Öppet: mån–tors 10–21, fre–sön 10–20

2 Le Pain Français
Övre Husargatan 26, tel 41 59 50
Le Pain Français gick igenom Göteborgs humormaskin och blev snabbt The French Pain, som i sin tur blev Den franska smärtan. Kålle å Ada vred sig (av skratt) i sina gravar. Vi har att göra med en kafékedja här som håller okristligt hög kvalitet. När alla hyllar Italien, finns det eldsjälar och vardagshjältar med blicken fixerad vid Frankrike. Undantaget ligger i kvarnen där man har kaffet Lavazza – ett italienskt, och inte franskt, märke. Dock väldigt gott.
Öppet: mån–fre 6–18, lör 6–15, sön 8–15

3 Kaffe på Kino
Linnégatan 21
Om vi på Nöjesguiden fick en krona varje gång vi skrev Kino hade hela redaktionen suttit under en palm i Bahamas, med varsin drink i handen, vid det här laget. Men nu är verkligheten en annan, det bor en kompromisslös kärlek till Kino här. Den lilla baren under Hagabion bjuder så nu även på frukost, vilket betyder att ingen överhuvudtaget behöver lämna stället. Kino blir väl ett härbärge för hemlösa hipsters vad det lider.
Öppet:mån–fre 7–13

4 Cigarren
Järntorget 1, tel 14 15 60
Cigarren ser jag på samma sätt som jag brukade se på Flygarns Haga. Just det, det romantiska ölkaféet som man byggde om till ett rymdskepp. Precis, kaféet på Vasagatan som man våldförde sig på till den grad att ingen längre kände igen det. Något klassiskt. Kulturmärk Cigarren apropå detta.
Öppet: mån–fre 7.30–23.00, lör–sön 9–12

5 Bar Centro
Kyrkogatan 31, tel 711 00 27
Det finns några pallar att sitta på, annars går man ut i gränden eller vidare ut på gatan. Inga märkvärdigheter. Northern soul i högtalarna. En espresso bortom denna värld. Ja, det är väl stans skönaste ställe egentligen.
Öppet: mån–fre 6–18, lör 7–17, sön 8–17
 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner