Den nya kokboken Genius Recipes samlar geniernas favoritrecept. Vi har läst den.
Nu kan du själv laga maten som formade några av världshistoriens största genier. Det är iallafall ambitionen med boken Genius Recipes som ges ut av det småländska köksföretaget Ankarsrum. I receptsamlingen ingår alltifrån Nelson Mandelas majsgröt Umphokoqo (insert: passande ordvits om "Mandelan i gröten") till Ella Fitzgeralds Chicken Marengo.
– Det är en enorm ära för oss att få tillåtelse att presentera de här recepten i samlad form för alla att ta del av och vi hoppas att de kan hjälpa till att sprida matlagningsglädje i köken. Vi kan inte garantera att du blir ett geni av att äta hemlagad mat, men att välja bort färdigmat ett par dagar i veckan är både roligt och bra för kropp och själ. Vi brinner för ordentlig och hemlagad mat och det skadar ju inte att äta samma sak som genierna gör, säger Marcus Grimerö på Ankarsrum i en kommentar.
Boken finns ute nu och innehåller förutom de tidigare nämnda genierna även recept från bland andra Friedrich Nietzsche, Selma Lagerlöf, August Strindberg och Jackson Pollock. Alla recept finns även samlade på geniusrecipes.ankarsrum.com.
Nelson Mandelas Umphokoqo
Ingredienser
3 och 3/4 dl vatten
500g majsmjöl
Amasi
Salt
Gör så här
Steg 1.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt. Strö i majsmjölet.
Steg 2.
Rör om smeten till en smulig blandning med hjälp av en gaffel. Lägg på locket och låt sjuda i ungefär 30 minuter.
Steg 3.
Servera med Amasi (fermenterad mjölk).
Notera!
Amasi tillverkas traditionellt genom att fermentera råmjölk i en kalebass tills den delar sig i kvarg och vassle. Hur lång tid detta tar beror på väderförhållandena. I länder där det inte går att få tag i Amasi kan man istället använda kefir eller kärnmjölk.
Recept från Anna Trapido – Hunger for Freedom; The story of Food In The Life Of Nelson Mandela.