Festivalsäkerhet: Malmöfestivalen

08:00 23 Feb 2016

POLISENS STATISTIK

2014 15-23 augusti

113 Skadegörelsebrott och stölder
1 försvunnen person
1 våldtäkt mot flicka
1 hot mot tjänsteman
28 misshandel
8 olaga hot
2 rån
2 våld mot tjänsteman
49 övrig brottslighet varav 6 ofredande mot kvinna, 2 mot man, 1 sexuellt ofredande mot flicka, 1 sexuellt ofredande mot kvinna och 3 ärekränkningsbrott
24 narkotikabrott
22 trafikbrott

2015: 14-21 augusti.
106 Skadegörelsebrott och stölder
1 försvunnen person
24 misshandel
3 olaga hot
2 rån mot privatperson
3 våld mot tjänsteman

23 övrig brottslighet, varav 1 köp av sexuell tjänst, 2 ofredande av kvinna samt 2 ärekränkningsbrott
16 narkotikabrott
10 trafikbrott

Läs även: Polisens statistik över de andra svenska festivalerna.

JOHAN FRIDH, Malmöfestivalen

Hur jobbar ni för att era besökare ska känna sig och vara säkra?
– Den upplevda tryggheten på Malmöfestivalen är hög. Vi genomför varje år undersökningar där 90 % av besökarna uppger att de känner sig trygga under festivalen. Rent praktiskt har vi flera mobila ordningsvakter som rör sig över hela området och alltid fasta vakter på alla platser. Utöver det arbetar vi mycket med värdskap för att bidra till ökad hänsyn, tolerans och förståelse. Organisationen HelaMalmö har t.ex. till uppgift att arbeta förebyggande på festivalens ungdomsområde, där finns även Fältgruppen och Socialarbetare för unga som
arbetar mer med uppsökande verksamhet mot just ungdomar. Vi har givetvis också ett väldigt nära samarbete med Polisen både i planeringen inför och under själva festivalen. Även om vi inte styr deras arbete har de ofta mycket personal på plats både dagtid och kvällstid.

Vilka är de vanligaste brotten som begås i samband med er festival? Och hur hjälper ni de utsatta?
– Då vi sällan har direktkontakt med personer som varit involverade i incidenter är det polisen man ska prata med för att få reda på de uppgifterna. De tillfällen när våra ordningsvakter ingriper överlämnas förövaren direkt till polisen, de tar sedan hand om både gärningsman och den drabbade. Är det minderåriga som har drabbats kopplas även socialarbetare in.

Har ni sett någon ökning av brottslighet de senaste åren?
Snarare tvärtom – enligt polisen är det lugnare i centrum under festivalen än vad det är en vanlig helg.

Kommer ni höja säkerheten inför årets upplaga med tanke på den senaste tidens diskussioner?
Vi arbetar systematiskt och planerar alltid säkerhetsarbetet utifrån den riskbild som kan tänkas finnas. T.ex. kan vaktbemanningen variera beroende på vad det är för typ av konsert och publik. Är det konserter eller programinnehåll med en ökad riskbild ser vi givetvis till att omfördela resurserna (både vakter och ungdomsvärdar) och bemanna upp efter det.

På vilket sätt tror du att ni kan utveckla ert arbete för att minska risken att kvinnor blir utsatta för alla typer av sexuellt våld medan de besöker er?
Vi har en arbetsmetod med vakter utstationerade på mindre platåer i publikhavet som vi arbetat med tidigare vid särskilda konserter för att komma närmre publiken, uppmärksamma eventuella brott och bidra till en ökad trygghet. Det är en tänkbar insats. Vi ska också informera vår personal att vara särskilt uppmärksamma på den här typen av brott. Jag tror också att vi kan bli ännu tydligare i vår kommunikation till besökarna vad vi ser som önskvärt beteende och inte.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!