Foto: Madeleine von Post

Nya Gagnef – vad är det?

11:00 13 Apr 2018

När andra festivaler kämpar för att dra publik försöker den lilla men inom vissa grupper väldigt populära festivalen Gagnef i Dalarna skrämma bort folk.

I slutet av förra året chockade arrangörerna av Gagnef, också kallad Skankaloss, genom att lägga ut nya riktlinjer för kommande år. “Läs detta om du är sugen på Gagnef 2018. Måhända blir du peppad eller så kanske inte vi är något för dig längre?”, skrev man.

I riktlinjerna målades en ny, mer hälsosam och präktig festival upp. Den alternativa skogsfestivalen med hög andel besökare från innerstadsstockholm som börjat som en samling för vänner men varje år ökat i omfång hade fått nog. Nu var det “färdigrejvat” upplyste man om. “Nya Gagnef blir ett moderskepp mot inre rymd för att upptäcka nya livsformer och möjligheter”, fortsatte man och berättade att det kommer bli fokus på konst, alternativa upplevelser, sport, hälsa och rekreation.

Vissa reagerade med avsky, andra spekulerade i sanningshalten i de här nya riktlinjerna. Följande svar kommer kollektivt från Skankaloss Kulturförening.

Hur kommer “Nya Gagnef” vara i jämförelse med gamla? På riktigt.
– Vi vill visa upp en mjukare sida med mer chill och mindre hets. Det ska vara vänligare och mer omtänksamt. Vi vill ha något färre besökare än de senaste åren för att det ska kännas luftigare och ge naturen en chans att dominera upplevelsen. Samtidigt ska vi öppna upp lite nya vägar och områden i parken och använda befintliga ytor på andra sätt för att skapa känsla av annorlunda. Parken är ju kvar och älven flyter vidare så besökare kommer nog att känna igen sig ändå. Vi vill fortsatt skapa den fetaste kombinerade natur-/klubbupplevelsen med flera och skruvade dansgolv och pop-ups på oväntade ställen. Konsten kommer att ta större plats i år. Vi gör också anspråk på att ha den bästa matupplevelsen som finns på Europeisk festivalmark, i år blir det kulinariska utbudet ännu bättre med mer vegetarisk och vild mat.

Varför gör ni den här förändringen nu, och inte tidigare?
– Vi försöker göra förändringar hela tiden men känner nu att de senaste åren har stagnerat något för att vi varit lite för nöjda med helheten. Vi vill utmana oss själva och besökare att få till förändringar som gör det ännu bättre. För att det ska vara kul att arrangera och bygga upp är det skitviktigt att göra nya saker. Drivkraften för alla som bygger upp festivalen är samarbete i den kreativa processen och därför behövs ett gemensamt mål att tänka nytt kring och samtidigt utveckla tidigare bra idéer och lösningar.

Kan ni förtydliga ordet “färdigrejvat”?
– Färdigrejvat är kanske inte det bästa ordet för vi älskar rejvare och pumpande dans dygnet runt. Det vi vill utmana är de förutfattade meningar som bubblat upp främst från personer som endast vill hänga på camping och rejva i skogen utan att ta del av det som händer i parken. Vi fortsätter att fokusera på klubb och dansgolv men gör det annorlunda och mindre monotont.


Foto: Isabella Ståhl

Ni har ett område som kallas för Wasteland på festivalen, som också byggdes upp förra året. Det är som skapat för rejv. Ville ni ha rejv då?

– När wasteland skapades för sisådär tio år sedan, av några av våra närmaste vänner som en del utanför festivalen, kändes det nytt, spännande och ogjort. Området har varit en helt sjukt fin open-air fest inbäddad i lummig grönska och tung bas. Soluppgången över älven i dimma ger platsen magiska attribut. Nu för tiden kan du uppleva open-airs nästan varje helg runtom i Sverige. Sedan förra året har området bytt namn till Dalen och blivit större och öppnare och en mer integrerad del av festivalen, inte bara på natten  Det kommer att bli mer aktivitet än någonsin här men inte samma fokus på monoton bas och trångt dansgolv. Vi bokar mer organiska musikakter samt tar in livemusiker och konstnärer som ger området nytt liv. Det ska vara en plats för lugn, begrundande och mjuka rörelser där livet o konsten flyter ihop med älven i ständig förändring/utveckling. 

Handlar det inte om att ni bara egentligen vill att det ska komma färre folk som tar droger?
– Vi vill såklart inte att folk ska ta droger i Gagnef, så det stämmer. Det finns runtomkring i världen en utbredd kultur kring droger och fest som alla festivaler och även vi måste ta hänsyn till. De relativt få besökare som enbart fokuserar på att festknarka vill ofta göra samma saker och är ganska förutsägbara. Vi vill inte vara förutsägbara.

"Sport, hälsa och rekreation” - det låter som. Inte en festival. Häxor och uggletämjare. Är det så att ni vill skrämma bort den stora massan men så berättar ni för några få utvalda att det faktiskt kommer bli kul och så blir det som förr i tiden?
– Vi vill inte skrämma bort någon men vi vill ärligt att det ska vara mer fokus på att må bra, vänlighet och magiska naturupplevelser. Det är faktiskt på ett sätt en återkoppling till de tidigaste åren i Gagnef där alla känner alla och är vänner. Vi vill självklart att det ska kommer massor av nya besökare (+25 år) men att alla samtidigt ska känna sig omringade av vänner, nya som gamla, som tar hand om varandra och är omtänksamma.


Klara bokningar:
ANNA VON HAUSSWOLF
REGGAE RAVE PRESENTERAR: AXEL BOMAN, SUPERPITCHER & PEDRODOLLAR
 "Don't behave, it's reggae rave"
DANIEL NORGREN
KOKOKO! 
SIMON MULLAN
JENNY WILSON
FAKA
ROXY FARHAT & ANUSHA CAROLINE ANDERSSON
KING AYISOBA
ART BASSFUNK
KONSTNÄRSKOLLEKTIVET OUFF: Afrang Nordlöf Malekian, Diana Agunbiade-kolawole, Francine Agbodjalou, Andreas Nur, Cristian Quinteros Soto, Ehab Aljabi, Samuel Girma och Theresa Traore Dahlberg
(fler tillkommer)

Gagnef pågår mellan den 5-7 juli 2018.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!