48 timmar Rom

09:57 12 Apr 2018

Nöjesguidens chefredaktör Jenny Nordlander åkte helt oförberedd till Rom men såg ändå fler monument och historiska platser än under en vanlig resa.

Dagarna innan vår resa till Rom föregås av ett osedvanligt kaos. Mer än vanligt på jobbet, framträdanden, bokprojekt, stängd förskola. Inte för att vi brukar förbereda våra resor så särskilt mycket men nu vet vi ingenting mer än att vi har köpt två väldigt billiga flygbiljetter och att vi har bokat hotell i stadsdelen Monti, “en mysig lite avsides del av Rom”. Det visar sig dock bara vara ett av två rätt. Hotellet ligger så centralt som det absolut bara kan på en av Roms största gator Via del Corso, med Pantheon några hundra meter bort åt ett håll och Fontana di trevi om vi går en minut åt ett annat. Lika nära ligger Piazza Venezia med kanske världens största marmorinklädda monument, ett tiotal bronsskulpturer och lämningar av det antika Rom.


Och det är lite så
här det är med Rom, lär vi oss. När vi på kvällen promenerar mot vårt kära Monti, där vi egentligen hade tänkt bo, råkar vi plötsligt gå förbi Colosseum. Och på vägen hem stöter vi på Basilico di san Pietro, Forum Romanum och Capitolium. Staden är så fullkomligt packad med antika monument och historiska platser att det faktiskt inte behövs någon förberedelse. Det är bara att börja gå så kommer du att stöta på fler historiskt viktiga platser och byggnader än du orkar engagera dig i.


Samma sak gäller restaurangerna. Visst, är du en matsnobb och vill försäkra dig om att få plats på något särskilt ställe är det bra att boka bord men nöjer du dig med svingod pasta och vin är det bara att plocka något. Ett tips är att välja ett av de ställen som vid första anblick ser minst mysigt ut. Mycket folk och starkt blått lysrörsljus är bra tecken.



Rom är inte så stort
som man kan tro. Här bor knappt två miljoner invånare och om du inte har bråttom går det att promenera till det mesta. Monti ligger visserligen avsides, men bara så avsides som det går i Rom. Colosseum ligger alltså bara några gator ifrån området men känslan är faktiskt att något färre turister hittar hit.

Det är en stadsdel som med fördel besöks på kvällen när restauranger, barer och klubbar öppnat. Vid Piazza della Madonna äter vi pasta när någon sätter ut sin högtalare i fönstret och spelar Andrea Bocelli lite sådär sponant. Efteråt strosar vi tre-fyra meter till första bästa glasställe, köper tre kulor var och hetsäter för att det inte ska rinna. Vi sätter oss ned på Fontana dei Catecumeni med varsin dryck och påbörjar kvällens people watching. 

På vägen hem tar vi ett varv runt Colosseum. Klockan är ett på natten en söndag men det kryllar av folk, turister och andra, som skrattar och dricker vin. Eftersom det är fri roaming nuförtiden i hela Europa kan vi läsa oss till att hålen som täcker alla väggar i Colosseum är där för att hela byggnaden till en början var täckt av marmor som har bänts loss av folk, kvar finns de fula hålen. Vi läser också att Paul McCartney använt Collo som arena vid en välgörenhetskonsert och att byggnaden har en omkrets på 524 meter. Intressant säger vi, köper inte en selfiestick av en försäljare och går vidare hemåt.



Dagen efter känner
vi att vi är skyldiga att ta oss till området Trastevere eftersom ALLA pratar om hur fantastiskt det är där. Vi promenerar såklart, det ligger bara några kilometer bort, och passerar ungefär tio historiska monument inklusive en ö i Tibern med stora byggnader som ser ut att vara lyxavvänjningshem för kändisar. Väl i Trastevere undrar vi vad som är själva kärnan av området. Vi börjar gå och stöter på den ena mysiga lilla restaurangen efter den andra på det ena lilla piazzat efter det andra. Vi känner att vi borde stanna på vartenda ett men efter ett tag blir vi bortskämda och känner hela tiden att det säkert finns något ännu bättre bakom nästa hörn. Åh, Roms restaurangförbannelse! Fall inte in i den. Ser ni något mysigt och till synes gott. Ta det. Det blir bra.

När vi till slut bestämmer oss för ett ställe måste man tydligen ha bokat bord där. Då kan man tro att det typiska hände och att vi fick gå i evigheter innan vi hittade ett annat. Icke. Bakom nästa sväng, ett lika mysigt ställe. Vi äter pasta, dricker öl och känner oss lite obekväma för att det sitter några andra svenskar precis bakom. Sen äter vi glass på ett annat ställe. Sen kaffe och öl på ett tredje.



Rom verkar inte riktigt
vara siestornas stad. Däremot är vi väldigt sugna på en sådan. På vägen tillbaka till hotellet hamnar vi lite i utkanten av Trastevere där ett enormt område på söndagar tillägnas loppmarknaden Porta Portese samt cirka 100 verkstäder för motorcyklar. Vi köper några Dior-sjalar för en euro styck.

Efter siestan är det dags för… Mat! Igen! Och glass, vin, kaffe, läsk och öl. Vi bestämmer oss för att våga utforska det på förhand utdömda turistområdet kring vårt hotell. Och, det måste sägas, mängder av folk men inte så pjåkigt. På Via Del Governo Vecchio en kvart bort hittar vi den godaste pastan vi ätit i Rom. Självfallet passerar vi några monument på vägen och innan vi går hem tar vi en sväng om Fontana di trevi som varit avstängd i flera månader. Vilken sjukt stor fontän. Och vilken fin ny belysning. Och cirka tusen kärlekspar. Istället för att kasta mynt i gör som taxichauffören från flygplatsen tipsat oss om och dricker lite av vattnet från en av kranarna som ligger vid sidan av den stora fontänen. Större chans att ens önskning går i uppfyllelse då.



Bra stadsdelar

Campo de’ Fiori and the Ghetto
Pigneto
San Lorenzo
Trastevere 
Monti

Att göra
Äta
Dricka
Äta glass
Titta på monument

Marknader
Borghetto Flamino
La Soffitta Sotto I Portici
Porta Portese

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

48 timmar Stockholm

Carl Reinholdtzon Belfrage åker på en weekend till monokulturens huvudstad och blir inte imponerad.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!