Festivalsäkerhet: Way Out West

08:00 23 Feb 2016

POLISENS STATISTIK

2014: 7–9 augusti 2014.

1 bedrägeri
14 förlorad egendom
1 narkotikabrott
1 olovligt förfogande
1 skadegörelse
1 smitning
29 stölder
2 övriga brott

2015: 13–15 augusti 2015

15 förlorad egendom
1 häleri
2 narkotikabrott
1 sexuellt ofredande mot kvinna
20 stölder
1 övrigt brott
(Kommentar från Göteborgspolisen: Som du ser är det väldigt lite sexualbrott och jag har inte rensat bort några brott alls. Detta är allt.)

Läs även: Polisens statistik över de andra svenska festivalerna.

JOAKIM SKOGLUND, marknads- och PR-chef på Luger som har Way Out West, Stockholm Music & Arts, Sónar Stockholm och Popaganda

Hur jobbar ni för att era besökare ska känna sig och vara säkra?
– Att våra besökare ska känna sig säkra och trygga på våra evenemang är alltid högsta prio. På festivaler handlar det om väldigt många faktorer – alltifrån väl tilltaget antal säkerhetspersonal och publikvärdar, både kring scener och på området. Vi har också alltid en nära dialog med relevanta myndigheter såsom polis både inför och under pågående evenemang. Men minst lika viktigt är att ha med sig trygghetstänket även i utformning av område, belysning, hur man arbetar med alkoholservering och ölområden osv.


Vilka är de vanligaste brotten som begås i samband med er festival? Och hur hjälper ni de utsatta?
– Lyckligtvis har vi på Lugers samtliga festivaler i princip varit befriade från brottsliga handlingar. Men det gör det extra viktigt för oss att fortsätta jobba svinhårt kring dessa punkter och hela tiden ha mycket personal på plats för våra besökare att vända sig till med eventuella frågor och observationer.

Har ni sett någon ökning av brottslighet de senaste åren?
– Nej, inte om vi ser till de festivaler vi är med och arrangerar. 

Kommer ni höja säkerheten inför årets upplaga med tanke på den senaste tidens diskussioner?
– 
Det görs alltid en gedigen säkerhetsplan och vi utvärderar hela tiden vårt arbete inför kommande evenemang. 

På vilket sätt tror du att ni kan utveckla ert arbete för att minska risken att kvinnor blir utsatta för alla typer av sexuellt våld medan de besöker er?
– 
Detta är en sjukt viktig fråga som vi hela tiden har med oss och nu, även om vi varit skonade och aldrig haft några rapporteringar om sexuellt våld på någon av våra festivaler, har anledning att titta ännu närmre på. Det handlar om att fortsätta med vårt hittills lyckade säkerhetstänk både gällande personal och utformning av området, och se till att all personal har den information och kunskap som krävs för att möta vår publik och både kunna arbeta förebyggande, se och ingripa vid behov. Vi ser i dagsläget över detaljer över samtliga festivaler som arrangeras av Luger för att hitta enskilda åtgärder som kan få alla besökare att känna sig mer trygga.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!