Arrangörer förnekar sexuellt våld på festivaler

13:00 23 Feb 2016

Efter förra årets uppmärksammade sexuella trakasserierna på We Are STHLM och våldtäkter mitt i publikhavet och på campingen på Bråvallafestivalen, var det inte bara med glädje vi såg fram emot festivalsommaren. 

Inför sommaren 2016 hörde Nöjesguiden av sig till femton av de största svenska festivalerna för att höra hur de förberett sig för att besökare ska känna sig, och i realiteten vara, trygga. Gemensamt för arrangörerna vi har varit i kontakt med är att de säger sig ta det här på största allvar. Samtidigt menar samtliga att de har påfallande små problem med våld och brott på just sin egen festival. Fram träder en självbild som inte stämmer överens med verkligheten.

Här redovisas alla representanters fulla svar samt polisens faktiska statistik för brott i samband med den aktuella festivalen.


De festivaler där antal brott inte överstiger 10 är inte med i diagrammet. Du hittar exakt statistik, samt brottstyper, för alla festivaler här.

Gratisfestivalen Putte i Parken, med 75 000 besökare i Karlstad i fjol, har enligt festivalgeneral Niclas Lagerstam varit “enormt förskonad från brottslighet – det som har varit förekommande är att ett mindre antal ungdomar innehaft alkohol och då har detta blivit beslagtaget”.

Men under 2014 års festival anmäldes två fall av misshandel, ett sexuellt ofredande mot flicka och ett sexuellt ofredande mot kvinna till polisen. Året efter anmäldes fem fall av misshandel och ett fall av sexuellt ofredande mot flicka.

Kommer ni att höja säkerheten inför årets upplaga med tanke på den senaste tidens diskussioner?
– Den säkerhet vi har haft har varit mycket god och vi beräknar att bibehålla den, säger Niclas Lagerstam.
 

"Det har varit extremt lugnt på vår festival"


Andrea Wiktorsson, VD för Storsjöyran i Östersund, hänvisar till polisen och säger till NG att det enligt just polisen har varit "extremt lugnt" på festivalen.
– Enligt dem hade vi endast två ringa våldsbrott och tre ringa narkotikabrott under fjolårets festival.


Men enligt polisens egen statistik anmäldes 14 fall av misshandel, fem av kvinnor och åtta av män samt en av flicka, i samband med festivalen 2015. Tre narkotikabrott anmäldes också, men även tre fall av ofredande.
 

“Enligt polisen är det lugnare i centrum under festivalen än vad det är en vanlig helg”


– På Malmöfestivalen uppger 90 procent av besökarna att de känner sig trygga. Enligt polisen är det lugnare i centrum under festivalen än vad det är en vanlig helgskriver Johan Fridh, kommunikatör för Malmöfestivalen.

Men det stämmer inte. I alla fall inte om man jämför med samma dagar, alltså torsdag-lördag, veckan innan och veckan efter Malmöfestivalen förra året. Brottsligheten är högre under festivalhelgen, i vissa kategorier till och med dubbelt så hög.

Bland annat anmäldes 24 fall av misshandel 2015 och 28 fall 2014. Under 2014 anmäldes också en våldtäkt mot flicka, sex ofredanden mot kvinna och två mot man, samt två fall av sexuellt ofredande mot flicka och kvinna.

Joakim Skoglund, marknads- och PR-chef på Luger som anordnar Way Out West, Stockholm Music & Arts, Sónar Stockholm och Popaganda, berättar att besökarnas säkerhet alltid är av högsta prioritet.
– 
Lyckligtvis har vi på Lugers samtliga festivaler i princip varit befriade från brottsliga handlingar. Men det gör det extra viktigt för oss att fortsätta jobba svinhårt kring de här punkterna, skriver han.

På vilket sätt tror du att ni kan utveckla ert arbete för att minska risken för att era kvinnliga besökare blir utsatta för sexuellt våld?
– Detta är en sjukt viktig fråga som vi hela tiden har med oss och nu, även om vi varit skonade och aldrig haft några rapporteringar om sexuellt våld på någon av våra festivaler, har anledning att titta ännu närmre på.

 

“Som du ser är det väldigt lite sexualbrott – och jag har inte rensat bort några brott alls”


Också polisen i Göteborg verkar nöjda med facit vad gäller de två festivaler vi har tittat på där. I ett mejl, i samband med att vi får statistiken sammanfattad över Way Out West och Summerburst 2014 och 2015, skriver Johan Denke, underrättelsesamordnare:
– 
Som du ser är det väldigt lite sexualbrott, och jag har inte rensat bort några brott alls. Detta är allt.

Under Way Out West 2015 anmäldes utöver stölder och narkotikabrott ett sexuellt ofredande mot kvinna. På Summerburst Göteborg 2015 anmäldes utöver stölder och misshandelsfall en fullbordad våldtäkt mot flicka.
 

“Summerburst har inte haft någon problematik av detta slag”


Anders Boström, Summerburst, säger att “Summerburst har inte haft någon problematik av detta slag (sexuellt våld, reds. anm.), men oavsett det är det ett av våra viktigaste säkerhetsuppdrag".

Bråvalla, den festival som varit mest kritiserad i dessa sammanhang, vill man inte svara på våra frågor. För bara en vecka sedan dömdes fyra män till fängelse för våldtäkt och försök till våldtäkt på en sjuttonårig flicka under festivalen 2014.
 

"Grymt att ni kollar på detta, men det blir verkligen omöjligt att svara på frågorna"


Kajsa Apelqvist, pressansvarig, skriver i ett mejl:
– Tycker att det är grymt att ni kollar på detta, men det blir verkligen omöjligt att svara på frågorna i nuläget. Dels för att vi inte är klara med planeringen, och dels för att flera av frågorna är polisen bättre lämpad att svara på än vi på kontoret.

Bråvalla är den svenska festival där antalet brott som anmälts är högst, både under 2014 och 2015. Det är också den festival där flest antal sexuella våldsbrott anmälts. Enligt polisens statistik anmäldes 2014 tre våldtäkter (varav en var tidigare nämnda gruppvåldtäkt) och under 2015 två våldtäkter samt två försök till våldtäkt.


På festivalen Peace & Love vill man inte svara på våra frågor då “festivalen i sin nya kostym är för ny”. Polisanmälningarna 2014 ser ut som följer: sju misshandelsfall, ett ärekränkningsbrott, ett våldsamt motstånd, två stölder. För 2015 gäller: fyra misshandel, sju stöld, ett bedrägeri och två sexuellt ofredande mot kvinna.

Att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier och att brott begås är inget nytt. Svenska festivalarrangörer kan inte hållas ansvariga för samhällsstrukturer. Men det är dags att de öppnar ögonen för vad som händer, och ser sin möjlighet att påverka.

Resterande festivaler som NG varit i kontakt med svarar liknande, med skillnaden att statistiken korrelerar bättre med svaren. Ni finner samtliga svar här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar