Far i Hatten-gänget öppnar bar med endast en öl på menyn

16:44 17 May 2019

Na zdraví! Nu blir det tjeckiskt lageröl för hela slanten. 

Med både Grand och Far i Hatten i bagaget ger sig gänget bakom krogarna, med Martin Axén i fronten, ut för att bryta ny mark i krogmalmö. Den här gången är det öl som står i fokus och inte vilket öl som helst – tjeckisk öl. Baren har fått namnet Pivo, som betyder just öl. 
Jag har egentligen haft ett intresse för tjeckisk öl sedan 1991 när jag träffade en kille, Pavel, från Tjeckien i Sverige. Han erbjöd oss att åka och hälsa på hans syrra i Prag och sagt och gjort så liftade vi ner genom Polen dit. Det var en katastrofal resa i sig, men jag blev väldigt förtjust i Prag och vi blev väl mottagna av Pavels syster och hennes gäng.

Efter att ha blivit förälskad i staden återkom Martin till Prag mer regelbundet och började samtidigt upptäcka att han tyckte ölen var mycket godare där än hemma. 
Jag började fundera lite på vad jag drack och insåg att det finns olika sorter. Sen speciellt då på 2000-talet när storbryggerierna började köpa upp de tjeckiska bryggerierna fanns det all anledning att börja uppmärksamma de bryggerier som fortsatte bryggde traditionellt i Tjeckien. 

Resorna fortsatte och i takt med att tankarna om ölen snurrade bestämde han sig för att börja importera tjeckisk öl till Sverige. Detta var i samma veva som han var med och öppnade Far i Hatten och Grand, som blev två ställen där öltunnorna fylldes med det tjeckiska ölet. 

Nu knuffar intresset honom till nästa steg och tillsammans med vännen Benny Mårtensson siktar gänget bakom Grand och Far i Hatten på att öppna i sommar, så fort alkoholtillståndet tillåter. 
Benny var med och startade upp Cosmopolitan Café på nittiotalet men har sedan dess ägnat sig åt grafisk formgivning när han inte åkt till Tjeckien för att dricka öl. Nu vill han göra något nytt här i livet, som att stå och hälla upp skummande tjeckiska öl. 

Pivo kommer endast servera en öl från bryggeriet Únětice, en lageröl som ska vara som en motpol till barerna med mängder av mikrobryggda IP:or och AP:or. Men bara för att det är en öl på menyn, betyder det inte att det är en mindre konst att servera den. 
Att hälla upp en öl i Tjeckien är inte detsamma som att hälla upp en öl i Sverige. För att få den autentiska upptappningen har vi beställt en skräddarsydd diskbänksbar med ett speciellt vattenbad som håller ölglasen tempererade på rätt sätt. Dessutom kommer vi ha vridkranar som gör att skumkronan blir precis lagom mustig, säger Martin Axén och fortsätter:
– Det finns ett ordspråk i Tjeckien som lyder ”Bryggmästaren brygger ölen men krogen gör den”. Det är upp till krogen att servera den på rätt sätt och man delar på ansvaret. 

Förutom en sorts öl kommer Pivo att fortsätta på det enkelspåriga receptet. Man kommer att servera en sorts vin, en sorts sprit och lite traditionella tjeckiska rätter som tilltugg. Inredningen kommer att innehålla långbord och bänkar i klassisk tjeckisk pubanda. 
Man sitter bredvid varandra och dricker öl. Vi vill att man ska kunna komma in både som ett litet gäng eller som ensam med en bok. Det ska vara ett ställe som är opretentiöst men samtidigt bra, där man vet vad man får och man kan sitta i lugn och ro, säger Martin. 

I sommar slår Pivo upp portarna i Misotekets gamla lokaler och tar nu plats i den attraktiva korsningen Västergatan/Mäster Johansgatan, ett stenkast från Lilla Torg. Grannar blir bland annat MJ’s, Bastard och Quan samt vinbaren L’Enoteca.
Vi har inte satt satt datumet riktigt än men vi hoppas att kunna öppna i mitten eller slutet av juni. Vi ställer till med något när vi öppnar, men det är inte så stort, det är ju ett hål i väggen med uteservering, avslutar Martin Axén.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.